IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кои са новоизлюпените милиардери на Alibaba?

За разлика от предишни технологични IPO-та, този път изглежда, че малцина ще приберат лъвския пай

18:25 | 19.09.14 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Джак Ма при пристигането си на фондовата борса в Ню Йорк. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Джак Ма при пристигането си на фондовата борса в Ню Йорк. Снимка: Ройтерс

Първичното публично предлагане (IPO) на китайския интернет гигант Alibaba ще отприщи прилив на богатство за съоснователя на компанията Джак Ма и партньора му Джоузеф Цай. За разлика от последните IPO-та в технологичния сектор обаче това няма да разпредели големите пари сред компанията, пише Yahoo.

Според нормативно изисквани документи 206,1-те млн. акции на Ма ще струват 14 млрд. долара при цена на акция от 68 долара. Дори след като Ма осребри свои акции за над 850 млн. долара по време на IPO-то, остатъкът от дела му в Alibaba все още ще струва повече от цялото нетно състояние на Рупърт Мърдок.

Втората по големина част от лъвския пай ще отиде за вицепредседателя на компанията Джоузеф Цай. Неговите 83,5 млн. акции ще струват 5,68 млрд. долара, като той ще продаде такива на стойност около 300 млн. долара.

Освен Ма и Цай обаче не изглежда да има друг директор в компанията, който да стане милиардер. Според документите всички останали 10 висшестоящи директори държат общо 52,3 млн. акции, което се равнява на около 2% от компанията. Някои от тях биха могли да изкарат стотици хиляди долари, но никой няма да може да се присъедини към клуба на милиардерите.

Това е изненадващо, имайки предвид че IPO-то на Alibaba ще бъде най-голямото в историята. То ярко контрастира с първичното публично предлагане на Facebook, когато 11-те водещи директори без Марк Зукърбърг притежаваха 13% от компанията и няколко от тях станаха милиардери.

Разбира се, някои акционери в Yahoo и Softbank, които притежават дялове в Alibaba, биха могли да забогатеят косвено. Масайоши Сон притежава около 20% от Softbank, която държи 34% от Alibaba, така че неговият дял от IPO-то на Alibaba теоретично възлиза на над 10 млрд. долара.

Печалбите от IPO-то на Alibaba ще бъдат огромни, дори за стандартите на технологичния сектор. В IPO-то на Twitter имаше 4-ма големи акционери – Дик Костоло, Евън Уилямс, Питър Фентън и Джак Дорси, всеки от които притежаваше повече от 1,6% от компанията. Общо всички директори държаха дял от 25,5%.

IPO-то на GoPro направи основателя си Николас Уудман милиардер. Останалите 11 директори държаха близо ¼ от компанията.

Така че какво възнамерява да прави Ма с огромното си богатство? Вероятно ще раздаде по-голямата част. В интервю през 2010 г. той каза, че всичко над 100 млн. долара са пари на обществото, а не негови собствени.

„Аз никога не съм мислел за парите. Те принадлежат на обществото“, каза той. „Ако имате няколко милиона, сте богат. Ние имаме между 10 и 20 млн. долара, това е капитал. Над 100 млн. долара, това са обществени ресурси. Тях ви ги дава обществото и ви казва „ето, вие ги управлявайте“. Така че това не са мои пари. Не смятам, че мога да ги похарча. Мога да спя само на едно легло, да ям по три пъти на ден. Това е всичко. За какво са парите?“, каза тогава Ма.

За каквото и да служат парите, едно е сигурно – Ма ще има много от тях след петък.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:56 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още