IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститори от САЩ и Китай са новите собственици на Cirque du Soleil

Финансовите аспекти на сделката не се разкриват, но според медиите в Канада става въпрос за 1,5 млрд. долара

11:16 | 01.07.15 г.
Инвеститори от САЩ и Китай са новите собственици на Cirque du Soleil

Канадското правителство одобри продажбата на контролния пакет от акции в Cirque du Soleil на група инвеститори, водена от американския инвестиционен фонд TPG, съобщи The Wall Street Journal.

По данни на АР американската компания ще притежава 60% от капитала на цирка. В консорциума участва още китайската Fosun, която ще управлява дял от 20% от Cirque du Soleil. Останалите акции се поделят по равно между Пенсионния фонд на провинция Квебек и един от основателите на цирка – Ги Лалиберте.

За да получат „зелена светлина“ за сделката, инвеститорите са се съгласили на различни допълнителни условия, основно насочени към запазването на идентичността на канадската компания. Сред тях например е поне 70% от управляващите служители в канадското звено на компанията да са канадци, както и да има „значително канадско присъствие“ в управляващия борд на компанията.

Новите инвеститори са се съгласили и да предоставят годишни отчети за развитието на цирка пред канадското правителство.

WSJ припомня, че Ги Лалиберте постигна сделка за продажбата на известната марка още през април. Финансовите подробности по нея така и не бяха разгласени. Канадски медии обаче посочват, че цената е поне 1,5 млрд. долара.

Cirque du Soleil е създаден през 1984 година от Ги Лалиберте и Жил Сент-Круа. Тогава в него са работели 73-ма души, но в момента за световноизвестния цирк работят към 4 хил. души, от които 1,3 хил. артисти. От създаването си циркът е имал повече от 150 млн. представления по целия свят. Само през 2014 година 15 млн. души са гледали представления на артистите му, сочи справка на сайта на Cirque du Soleil.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още