IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Изумрудената принцеса“ откри круизния сезон в Бургас

Това е най-големият круизен кораб, посещавал Черно море

14:29 | 27.08.15 г. 2
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

С посрещането на кораба "Emerald princess" (Изумрудената принцеса) на пристанището в Бургас днес бе официално открит круизният сезон. Повече от 3000 пасажери и 1200 души екипаж бяха посрещнати на Морска гара с български песни и хора.

„Круизният сезон започна малко по-късно тази година, но го откриваме подобаващо. Първото посещение на Морска гара - Бургас е от най-големия кораб, който може да влезе в Черно море“, каза директорът на пристанището Диян Димов, цитиран от БТА.

„С това посещение показваме, че всяка година надграждаме това, което имаме като възможности и условия за обслужването на пасажерски кораби. До днес кораб с такива параметри не е влизал в Пристанище-Бургас“, каза още Димов. Той допълни, че през септември Морска гара ще приеме два круизни кораба, а през октомври са договорени три посещения.

"Emerald princess" е дълъг 290 метра, широк 36 метра. Петзвездният плаващ "курорт" разполага с 15 пасажерски палуби, 900 каюти с балкон, луксозни ресторанти, казино, театър за шоу-представления, нощни клубове, релакс зони със спа център и фитнес, както и няколко открити басейна.

В 18.00 часа корабът ще отплава от Бургас и ще се отправи към Истанбул.

Междувременно от Българското круиз общество изразиха възмущение, че корабът е акостирал сред насипни товари, ръждясали кранове и строителен пейзаж.

„Съществена част от пасажерите не биха си направили труда да рискуват да слязат на място, изглеждащо им негостоприемно. От това не биха спечелили нито обслужващите местни туристически фирми, нито многобройните малки бизнеси като магазини за сувенири, заведения, музеи и др.“, пишат от Българското круиз общество в съобщение до медиите.

Оттам обаче допълват, че за удобство на пасажерите са били организирани безплатни климатизирани автобуси за превоз на гостите до центъра на града и туристически електромобили за превоз до моста в Морската градина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от На път виж още

Коментари

Финанси виж още