IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европа е в беда, но времето изтича

Реалностите изпреварват мудния съюз и неговите мерки срещу бежанската криза

12:00 | 10.10.15 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Бежанец от Ирак в приемен мигрантски център в Берлин. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Бежанец от Ирак в приемен мигрантски център в Берлин. Снимка: Ройтерс

Бавно, може би прекалено бавно мерките срещу бежанската криза придобиват конкретни очертания. Вътрешните министри на ЕС поставиха началото на разпределянето на бежанците на твърд квотен принцип. Засега временно. Италия и Гърция тепърва трябва да започнат да изграждат по-големи приемни центрове. Границите на ЕС трябва да бъдат контролирани по-добре. ЕС ще се бори срещу каналджийските банди по крайбрежието на Либия. Връщането на мигрантите, чиито молби за убежище не са уважени, ще става по-бързо. Външните министри преговарят с Турция за засилено сътрудничество, за да бъде спрян бежанския поток по близо до неговите източници, пише в свой коментар по темата за Deutsche Welle Бернд Ригерт.

Все добри намерения, всичките обаче - в начален стадий. А Европейският съюз няма време за губене. Защото реалностите изпреварват мудния съюз и неговите мерки, пише Ригерт. 

Ежедневно по външните му граници се стичат хиляди хора и продължават пътя си по балканския маршрут или през Италия към Централна Европа, предимно към Германия. Могат да минат месеци, докато мерките на ЕС действително окажат влияние и изпълнят предназначението си за ограничаване на броя на търсещите убежище. Ще издържат ли дотогава основните приемни държави? Или нервите на Бавария няма да издържат и тя ще затвори границата си с Австрия?

Подобна стъпка ще предизвика верижна реакция по балканския маршрут. Ако Германия затвори границата с Австрия, хиляди бежанци ще се окажат блокирани. Напреженията между Сърбия и Хърватия например, които и без това трудно могат да бъдът държани под контрол, могат да експлодират само за няколко дни. Федералната канцлерка не може просто да си върне думите назад и да каже: "Не, ние няма да се справим!". Тя трябва да издържи, защото е в плен на собствената си политика. В противен случай в Европа може да избухне още по-неудържим конфликт. Австрия срещу Унгария, Унгария срещу Сърбия, Македония срещу Гърция. И бежанците, които ще стават все повече, ще се превърнат в пионки на шахматната дъска на националните интереси. 

Министрите на вътрешните и външните работи отново подчертаха необходимостта от борба срещу причините за бягство в родните страни на бежанците. Също както и необходимостта от мирното решаване на сирийския проблем. Дългогодишните дипломатически усилия обаче не донесоха някакви впечатляващи резултати. Нито в Африка, нито в Афганистан и Ирак. А времето напира. Бежанците пристигат сега. Те вече са тук. Европейските дипломати са под силен натиск. Затова са готови и на компромиси. Турция ще иска висока цена за своето сътрудничество. Русия също ще се опита да извлече максимална полза за себе си в решаването на сирийския конфликт.

ЕС и неговите страни членки сега плащат цената за дългогодишното разтакаване по отношение на миграционната политика и политиката за предоставяне на убежище. Те дълго търпяха нелегалната миграция от балканските държави. Не създадоха почти никакви възможности за легална миграция. Дъблинската концепция за задържането на бежанците по външните граници или още по-добре в т.нар. "сигурни трети страни", беше доведена до абсурд. ЕС твърде дълго си затваряше очите пред нарушенията на Дъблинското споразумение от страна на Гърция и Италия, а преди това и от Испания.

Дъблинският регламент отдавна е мъртъв. Крайно време е да бъде създадена нова система за предоставяне на убежище.

И това трябва да стане бързо, защото хаосът, от който страда сега ЕС, беше предвидим. А времето изтича, заключава за Deutsche Welle Ригерт. 

Всичко за бежанската вълна четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:15 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 38 rate down comment 2
Сините камъни
преди 8 години
Хаосът не е бил предведим, а умишлено създаден.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 32 rate down comment 1
ing5rov
преди 8 години
...е *** и то ли е *** дума бе , оправете си смешната цензура.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 38 rate down comment 1
ing5rov
преди 8 години
Е ...добро утро Инвестор...след два месеца *** на неудобни коментари и разправии с *** и троловете откриваме отново топлата вода !Следва / може би / след някой месец пак да се обяви че тая линия е била грешна ...Юнкер вече даде зелен светофар.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 20 rate down comment 7
Атанасио
преди 8 години
продължение на коментар 1 Г-н Хитов го обяснява добре но искам да дам още факти Йон Хелевиг, от финландската консултантска компания Awara Group - https://alterinformation.wordpress.com/2015/04/04/98419591/ Нобеловият лауреат за икономика Робърт Шилер обяснява добре за акциите ,че са 65% надценени (коментар 1) - http://***.investor.bg/surovini/365/a/robyrt-shiler-akciite-sa-nadceneni-zalagam-na-petrola-198112/Проф.Джефри Сакс съветник на Бан Ки Мун (шефа на ООН) също го казва добре - ''Днешният модел на растеж е по инерция и краткотрайният просперитет е купен с цената на огромни кризи в бъдеще. Той може да продължи още, но всичко ще завърши със сълзи и ,че трябва дълбока реформа на световната финансова система (коментар 2) - http://darikfinance.bg/***/111777#commentsТРЯБВА ДА СЕ ПОВТАРЯ ЗА ДА СЕ ВЗЕМАТ МЕРКИ ИНАЧЕ ЩЕ СТАНЕ СТРАШНО - МИЛИАРДИ ЖЕРТВИ СЛЕДСТВИЕ на 3-те планетарни катастрофи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 21 rate down comment 9
Атанасио
преди 8 години
Проблема с бежанците е най-малкият и наистина беше предвидим както и по-големият проблем със свет.финан.система тоест ,че става въпрос за системна криза обяснена от г-н Хитов (доктор по икономика и преподавател в УНСС ) - http://***.investor.bg/blogosfera/363/a/svetyt--v-recesiia-ili-v-sistemna-kriza-92906/подробно с графики и накрая - http://krizata.blog.bg/history/2011/01/16/prichini-za-globalnata-ikonomicheska-kriza-obnoven-tekst.668684Тоест проблемите са 3 и съм ги обобщил като планетарни катастрофи - http://atanasio.blog.bg/drugi/2013/09/16/otvoreno-pismo.1148972,и какво трябва да се направи за да не стане хаос и войни(коментар 3 и 1) - http://darikfinance.bg/***/116481#commentsЗапочва се със забрана на офшорките ,данък върху лихвите по държ.дългове и ''данък Тобин'' с цел 6% бюдж.излишъци които се инвестират в точно определени неща за да се избегне петролната катастрофа и глобалното затопляне
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още