IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сирма Груп Холдинг регистрира 4,45 млн. лв. оборот за един час търговия*

БФБ-София води разговори с над 30 непублични компании, за които счита, че капиталовият пазар може да бъде алтернатива за финансиране

11:29 | 23.11.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	В 10:11 часа бяха сключени 5 сделки с акции на Сирма Груп Холдинг, както се вижда от котировките на екрана на входа на БФБ-София. <em>Снимка: Investor.bg</em></p>

В 10:11 часа бяха сключени 5 сделки с акции на Сирма Груп Холдинг, както се вижда от котировките на екрана на входа на БФБ-София. Снимка: Investor.bg

Един час след старта на вторичната търговия с акции на софтуерната компания "Сирма Груп Холдинг" АД на Българската фондова борса (БФБ) са сключени 77 сделки за 3 678 122 книжа, а общият прехвърлен обем достига 4,452 млн. лв., формирайки на практика целия оборот на борсата.

Към 11 часа книжата поскъпват с 6% до 1,272 лв., най-високата цена е 1,348 лв., а най-ниската – 1,21 лв. Акцията на "Сирма Груп Холдинг" отвори при цена от 1,245 лв. за брой след края на откриващия аукцион. Емисионната цена е 1,2 лв. за ценна книга.

Първичното публично предлагане (IPO) на втората компания от IT сектора от 2007 г. насам, от което "Сирма Груп Холдинг" набра 11,5 млн. лв., я оцени на над 71 млн. лв. Това е и най-голямото IPO в историята на българския капиталов пазар от началото на финансовата криза. Така най-динамичната индустрия от българската икономика ще бъде представена от най-голямата компания в нея. 

„Надяваме се, че ще вдъхнем кураж на още фирми от технологичния бранш да последват примера ни, което вярваме, че ще повлияе положително и на БФБ, и на IT сектора като цяло, който се наложи като един от най-рентабилните и динамично развиващи се в нашата икономика“, коментира изпълнителният директор на "Сирма Груп Холдинг" Цветан Алексиев по време на официалния старт на търговията на борсата.

„Българската IT индустрия се развива изключително динамично и разполага със сериозен потенциал да се превърне в задвижващо колело на растежа на местната икономика, а всяка една борса е призвана да подпомогне този процес. Листването на Сирма Груп Холдинг в настоящия момент е добър знак към всички останали дружества, особено от същия сектор, които на свой ред обмислят да предприемат подобна стъпка. Компанията е доказателство, че добре обмисленото и прецизно изпълнено първично предлагане може да бъде успех дори и в условия на ниска инвестиционна активност“, заявява главният изпълнителен директор на БФБ-София Ад Иван Такев.

„Присъединяването на още едно дружество с дейност на няколко континента, с повече от 300 души заети в дъщерните дружества, с фокус към иновациите и развитието на персонала към семейството на публичните компании, е един силен фактор за повишаването на репутацията на българския капиталов пазар“, добавя той.

Листването на "Сирма Груп Холдинг" се случва на фона на усилията на БФБ-София за привличане на нови емитенти и инвеститори. Пазарният оператор е анализирал над 1 000 непублични компании и след филтриране на дружествата по различни критерии идентифицира над 30 такива, за които счита, че капиталовият пазар може да бъде алтернатива за финансиране. Именно сред тези компании БФБ-София извършва разяснителна информационна кампания.

„Смятам, че синергията и идеите за възстановяване на пазара покрай самата "Сирма" ще доведат до следващи публични предлагания“, коментира за Investor.bg Камен Колчев, главният изпълнителен директор на ЕЛАНА Финансов холдинг АД, под чиято шапка е мениджърът на листването - ИП ЕЛАНА Трейдинг.

Колчев е убеден, че последващи IPO-та ще има, като добави, че вече има индикации, но е рано да бъдат обявявани.

„Надявам се "Сирма" да е спусъкът, който да започне да раздвижва българския пазар. Сирма не е достатъчна да задвижва българския пазар. Винаги съм казвал, че трябва да има много IPO-та, надявам се догодина да има такива, надявам се догодина държавата да листне енергийните си компаниите. Това със сигурност ще задвижи пазара“, добави Колчев и оцени, че IPO-то на Сирма е едно добро начало.

Снимки от тържественото начало на вторичната търговия с акции на Сирма Груп Холдинг вижте в нашата галерия

Повече за плановете на Сирма Груп Холдинг АД след IPO-то можете да научите от интервюто на Иван Нончев от Bloomberg TV Bulgaria с директора на софтуерната компания Цветан Алексиев

Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ

* Информацията е актуална към 11:15 часа.

Свързани компании:

Сирма Груп Холдинг АД(SGH)

Българска фондова борса АД /БФБ/(BSE)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:24 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още