IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания пуска нова монета от 1 паунд

Новата монета с 12 ръба ще бъде с високотехнологични характеристики на защита и ще е най-сигурната в света

15:22 | 03.01.17 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;The Royal Mint&nbsp;</em></p>

Снимка: The Royal Mint 

Великобритания ще представи нова версия на своята монета от 1 паунд за първи път от 30 години насам, a правителството на страната призова гражданите да сменят своите монети, преди текущата да стане невалидна през октомври, съобщава CNBC.

Новата монета с 12 ръба ще бъде с високотехнологични характеристики на защита и ще е най-сигурната в света, когато бъде пусната в обращение в края на март, съобщават от Министерството на финансите. Всичко това е в резултат на въвеждане на редица мерки за сигурност, най-забележителната от която е холограма. 

„Това е исторически момент, тъй като за първи път въведохме нова монета от 1 паунд през 1983 г.," казва Дейвид Гаук, главен секретар на Министерството на финансите.

Около 3% от монетите от 1 паунд в обращение са фалшификати. Новата монета ще има 12 малки ръба, за разлика от кръглата форма на сегашната монета и ще бъде произведена от 2 вида метал.

На лицевата страна са изобразени четири растения и цветя, символизиращи всяка от нациите на Обединеното кралство: розата на Ланкастър за Англия, стрък праз лук за Уелс, шотландският магарешки бодил и детелината на Северна Ирландия. Четирите растения са показани едно до друго, като излизат от короната, символизираща монархията.

На гърба на монетата е изобразен новият портрет на кралица Елизабет II. Това е едва петият неин официален профил, фигуриращ върху британски монети.

Дизайнът на монетата е на 15-годишния студент от Уолсоу Дейвид Пиърс, който печели конкурс сред над 6000 участници, който е стартиран още през септември миналата година.

Не всички обаче са доволни от промяната. Новата монета е с различна форма и тегло, което означава, че няма да се побира в повечето съществуващи вендинг автомати и колички за пазаруване. Според браншовата асоциация това ще струва на индустрията 39 млн. долара, с които ще се променят 500 хил. машини, са да могат да приемат новите монети. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
bgMan
преди 7 години
Митев... да им сгрешената парична система на британците. Виж с тая грешка как няколко столетия имат успешен бизнес и колониализъм в половината свят.Де да беше и нашата парична система толкова сгрешена като тяхната....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 4
Иван Митев
преди 7 години
За Великобритания няма решаващо значение как ще изглежда новата монета.Същественото за Великобритания е, че фатално страда и е с болезнени стопански трудности, защото прилага грешно управление на парична система. Тази държавна грешка е водещият причинител за нарастване на потенциал за актуални стопански кризи със съпътстващи злини.При запазване на грешно управление на парична система стопанските злини нарастват.За обществен просперитет на Великобритания е необходимо да прилага подобрено управление на парична система.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още