IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Слънце, пясък и тайна полиция, или защо Саудитска Арабия привлича туристи трудно

Управниците на кралството възнамеряват да революционизират икономиката, а туризмът е на първите места в списъка

12:36 | 22.02.17 г. 6
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: wikipedia.org</em></p>

Снимка: wikipedia.org

Ден преди голямото откриване на Шаден – луксозен лагер в пустинята на Саудитска Арабия, където климатизираните палатки гледат към пясъчните скали – към кемпа пътува богата делегация. Мястото обаче все още не е готово.

Пауните за градината на кралския апартамент за 10 хил. реала (близо 2700 долара) на вечер, например, все още не са пристигнали, разкрива в свой репортаж от мястото Bloomberg.

Саудитска Арабия като цяло също не е готова за туристи. Но управниците ѝ възнамеряват да революционизират икономиката, а туризмът е на първите места в списъка. Те смятат, че той може да създаде работни места за младото поколение, да привлече приходи, за да намали зависимостта от петрол, и да помогне за отварянето на кралството към света. Което може и да се случи – ако то успее да убеди някой да дойде.

Страната със сигурност привлича множество посетители – около 18 млн. годишно, което е най-високият брой в арабския свят. Но почти всички са мюсюлмани, дошли на поклонение в Мека. Традиционният туризъм почти не съществува. А превръщането на Саудитска Арабия в привлекателна за туристите дестинация се сблъсква с много препятствия.

Кралството дори не издава туристически визи. Забраната на алкохола, стриктните изисквания за начина на обличане и ограниченията върху смесването на половете са спирачки за много хора, които с радост биха посетили плажовете на Дубай или пирамидите в Египет. Има и тайна полиция, която често следи чуждестранните посетители, както и религиозна полиция, която наказва хората за морални нарушения. Много от самите саудитци предпочитат ваканция в Дубай, където могат да носят каквото си искат и да ходят в нощни клубове или кина.

„Има аспекти на Саудитска Арабия, които ще откажат хората“, признава Джаред Кайт, продуктов директор в британската туристическа компания Steppes Travel.

Очевидно обаче не всички хора, поради което Steppes предлага първото си пътуване до Саудитска Арабия през следващия месец. То струва по почти 6000 долара на човек и е доста трудно за уреждане, защото са нужни визи с покани. Но Кайт казва, че предложението е било неустоимо за сезонни туристи, които са искали да зачеркнат необичайната страна от списъка си с места, които искат да видят на всяка цена. И планира да организира второ подобно пътуване: „Стана ясно, че има търсене“.

Именно от това иска да се възползва саудитското правителство. Планът му за развитие на икономиката извън петрола, известен като Vision 2030, включва мерки за насърчаване на развлекателната индустрия и развитие на бреговете и историческите обекти, например Ал-Ула, където се намира курортът Шаден. Наблизо са руините на Мадаин Салех - построен преди 2 хилядолетия древен град, който се намира в северната част на Саудитска Арабия и е дело на същата древна цивилизация, построила по-известния град Петра в Йордания.

Начело на туризма в кралството е принц Султан бин Салман, ръководител на Saudi Commission for Tourism and National Heritage и син на краля. Той казва, че кралството най-накрая се събужда за идеите, които промотира от години.

„Много се инвестира, не в туристическите обекти, както ни се иска, а в подкрепящата инфраструктура – летища, пътища и т.н.“, казва той в интервю. „Хората казват, че социалната среда не е правилна. Непрекъснато им повтарям: социалната среда ще е следващата (която ще се развие). И именно това се случва днес“.

Принц Султан представя списък с музеи, които скоро ще отворят врати, както и други, които планира. Има инвестиции и в културното наследство. Правителството е заделило за това 5 млрд. реала (1,3 млрд. долара). То насърчава и частните разходи на компании като базираната в Джедда Al Jazirah Safari, която строи курорта в Шаден – проект за 100 млн. реала (26,7 млн. долара).

„От визите зависи броят на хората, които ще дойдат“, казва Ахмед ал-Фадел, съсобственик на друг лагер. Но той вижда и проблеми с плановете на правителството, които описва като омагьосан кръг: „Инвеститорите не искат да дойдат, защото туристите не идват, а туристите не искат да дойдат, защото услугите не са развити“.

Сътресенията в Близкия изток държат посетителите далече дори от известни дестинации като Египет. Саудитска Арабия, макар по-стабилна от съседите си, не е имунизирана срещу това.

Това е една от причините, поради които учителят Ахмед ал-Имам, който работи на непълно работно време като туристически гид, не планира да се раздели с постоянната си работа, ако ограниченията за визите паднат и туристите заприиждат. "Представете си да спра да преподавам и една вечер някой луд направи нещо лошо. Туризмът ще спре", казва той.

В седмицата, в която врати отваря новият лагер, има програма със саудитски филми в Ал-Ула, а лентите се прожектират върху скали, защото в кралството няма кина. Преди това има известни оплаквания за "корумпиращото влияние" на подобно шоу. На събитието мъжете и жените се събират в колите си, за да гледат, а сервитьори разнасят чай под звездите.

"Страната наистина разполага с някои красиви естествени ресурси за туризъм", казва Греъм Грифитс, анализатор в Control Risks в Дубай. Според него обаче на саудитците ще им е трудно да получат възвръщаемост върху инвестициите си, "ако не се отворят".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 40 rate down comment 5
majnata
преди 7 години
ще имам поне 5 слуги !!!Мечтите на слугата !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 45 rate down comment 2
majnata
преди 7 години
Туристическата виза върви заедно с обрязване...плащаш едно , получаваш две...и после си рахат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 41 rate down comment 13
MZ/X
преди 7 години
Искат туристи, но не дават туристически визи! Така трудно ще си развият туризма!Аз ще съм сред първите който ще си извади туристическа виза в момента, когато си променят политиката!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 61 rate down comment 3
khao
преди 7 години
аха ще ида за 6000 долара в СА ... вие луди ли сте ??? за тия пари ще живея два месеца на Карибите като Пабло и ще имам поне 5 слуги !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още