IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петкова: Участието на "Росатом" като изпълнител в АЕЦ "Белене" е вън от съмнение

Руската компания ще е партньор на България и във варианта за изграждане на седми блок в Козлодуй, заяви енергийният министър в Москва

12:14 | 20.06.17 г. 29
<p>
	<em>Теменужка Петкова посети &quot;Атомeкспо&quot; в Москва. Снимка: Investor.bg</em></p>

Теменужка Петкова посети "Атомeкспо" в Москва. Снимка: Investor.bg

Участието на руската ядрена корпорация "Росатом" като изпълнител в проекта за АЕЦ "Белене" е вън от съмнение - компанията е конструктор на оборудването, заяви енергийният министър Теменужка Петкова пред Investor.bg. Българският енергиен министър посети изложението "Атомекспо" в Москва по покана на руската компания.

"Нагласата на Росатом е да бъдат изпълнител на този проект", посочи още тя в отговор на въпроса дали руската страна има намерение да участва като стратегически инвеститор в изграждането на втората ядрена централа у нас.

Проектът ще бъде подложен на процедура по приватизация и ще бъде изпълнен на пазарен принцип.

"Ако тази процедура не бъде успешна, ще мислим за реализация на възможността за изграждане на седми блок в АЕЦ "Козлодуй", каза Петкова и допълни, че и при този вариант "Росатом" ще бъде партньор на българската страна.

Петкова коментира още, че има инвеститорски интерес към проекта за изграждане на втората ядрена централа у нас, но най-добрият начин той да се провери е провеждането на публична, прозрачна процедура и всеки инвеститор да заяви параметрите на своето предложение.

Тя посочи и че очаква до края на август доклада на Българската академия на науките (БАН), на базата на който ще бъде взето решение за най-ефективното използване на ресурсите за АЕЦ "Белене", в които са инвестирани близо 3 млрд. лева на българските данъкоплатци, а същевременно да бъде гарантирана и енергийната сигурност на страната.

Бъдещето на българската енергетика, включително и на АЕЦ "Белене", ще бъде част от новата енергийна стратегия на България. В нея ще бъде отразено решението на Европейската комисия за големите горивни инсталации. На първо време България ще се бори за дерогация за въглищните ни топлоцентрали, но ще трябва и дългосрочна визия за развитието на този отрасъл, стана ясно още от думите на енергийния министър.

Тя покани всички политически партии да изпратят свои експерти, с чиято помощ да бъде разработена стратегията. Крайният срок за това изтече на 12 юни, но процедурата по излъчване на представители все още не е изцяло приключила, призна Теменужка Петкова. Тя припомни, че ролята на българския парламент обаче е много важна в случая и разчита да бъде намерен консенсус за развитието на сектора, устойчивостта му и перспективите.

"Енергетиката е отрасъл, който не се развива в кратки срокове и трябва да се мисли стратегически, визионерски с една по-дълга перспектива напред", допълни тя.

По време на "Атомекспо" българският енергиен министър е коментирала още развитието на проекта за удължаване на срока за експлоатация на шести блок в АЕЦ "Козлодуй". "Нашето сътрудничество е на необходимото ниво", поясни Петкова.

Новините от „Атомекспо“ от специалния пратеник на Investor.bg в Москва Деляна Петкова може да следите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:42 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

23
rate up comment 1 rate down comment 0
СоКоЛоВвВ
преди 6 години
ЧЕСТИТО БЕСИЛО ЗА БЪЛГАРСКИТЕ ГРАЖДАНИ ,МАКАР И НЕ ДО ТАМ ОБРАЗОВАНИ ПАК ИМ БЕШЕ РЕШЕНА СЪДБАТА ПО ЧЕРВЕНО МУ!! ВАС ЧЕРВЕНИЯ АТОМ РОДИ ВИ !??? ПРОДАЖНИЦИ МАЗНИ И БОЛНИ!??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 1 rate down comment 3
Стоян Петров
преди 6 години
Щом пиша необосновани глупости, твоя милост вероятно пише обосновани глупости. Не си даваш сметка, че Пиночет би започнал с теб?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 4 rate down comment 0
крас
преди 6 години
Въпросните 4 - ри млрд. лв. трябваше да бъдат платени от акционерите на КТБ сред които са и царските юпита МИЛЕН ВЕЛЧЕВ представляващ акционера ВТБ.ВТБ не само не плати на вложителите, но по престъпен начин придоби и най скъпият и ВЪЗБРАНЕН АКТИВ на КТБ - опартора ВИВАКОМ. Държавата плати тези милиарди и не придоби нито АКЦИИТЕ , нито активите на КТБ.Придобиха ги по техните ДЕКАПИТАЛИЗИРАНИ стойности АКЦИОНЕРА на КТБ -МИЛЕНВЕЛЧЕВАТА ВТБ и длъжника на банката ДЕБЕЛЯН ПЕЕВСКИ.НИЕ ЩЕ ИМ ПЛАЩАМЕ КРАЖБИТЕ!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 1 rate down comment 3
khao
преди 6 години
ти очевидно си доброволно т.ъп ... и никой не ти плаща, така ли ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 5 rate down comment 3
Тава е
преди 6 години
"Проектът ще бъде подложен на процедура по приватизация и ще бъде изпълнен на пазарен принцип." Що за идиотщина! Това е не допустимо за България! Само 4-те милиарда откраднати от КТБ са достатъчни АЕЦ Беляне да е Българска, само 200-те лимузини на НС и издръжката им стигат да си платим оборудването. Стига публична измама и узаконяване на безобразията !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 4 rate down comment 3
Тава е
преди 6 години
Пишеш необосновани глупости, сигурно ти плащат за това, и все пак трудно разбирам как си определил цена на името си?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 3 rate down comment 3
Тава е
преди 6 години
ЕС не е съюз, а варварски договор /Лисабонски/, който българските алчни продажни политици спазват стриктно. За това шепа нагли богатеят за сметка на унищожение на една от най-древните държави. България можеше да се възроди, ако ген. Радев беше достатъчно смел да последва примерът на Пиночет, но уви, зацикли !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 3 rate down comment 3
Тава е
преди 6 години
Добре бе пич, ама какво да направим: България да стане Американска територия с тези наши продажни политици, или да грабнем сопите?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 6 rate down comment 9
Стоян Петров
преди 6 години
Много си се впечатлил от пи.яните казаци, ве момче. Ми те имат грандиозни проблеми. Е на днес чета гречката поскъпнала, но забележете според автора на статията, необосновано! Колкото до тръбите, ми те се натискат да ги строят. Европа ги не ще. Колкото до С-400 четиридесет годишните томахавки не се впечатлиха от него. Справка Сирия. А темата за реакторите е преувеличена, изхабена и остаряла.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 8 rate down comment 5
крас
преди 6 години
Не разбирам, наясно ли са някои хора, че за РУСИЯ държавите от ЕС вече не значат нищо.ПО ПРОЕКТА ТУРСКИ ПОТОК ЩЕ ИМА САМО ЕДНА ТРЪБА И ТЯ ЩЕ Е САМО ЗА ТУРЦИЯ!!НИКОЙ В РУСИЯ НЕ БРОИ НИТО БЪЛГАРИЯ , НИТО ЕВРОПА. Русия стигна до там, че започва с Турция съвместно производство на ракетни комплекси С 400. ТУРЦИЯ СМЕНИ БЪЛГАРИЯ КАТО ЕНЕРГОПРЕНОСЕН ЦЕНТЪР!!НИЕ ДОРИ НЕ СМЕ ВКЛЮЧЕНИ В ТЕХНИТЕ ДОСТАВКИ НА ГАЗ !!ДВАТА НИ ЕНЕРГОБЛОКА НА АЕЦ БЕЛЕНЕ ЩЕ СА ПАМЕТНИЦИ НА БЪЛГАРСКАТА ПРОСТОТИЯ. Последното е жестоката истина и присъдата на руснаците четена не само на българските управляващи , но и на българския народ. ЗА СЪЖАЛЕНИЕ ЗА ТЯХ НИЕ ВЕЧЕ НЕ СЪЩЕСТВУВАМЕ НЕ САМО КАТО НОСИТЕЛ НА ДУХОВНИ ЦЕННОСТИ И ПИСМЕННОСТ , НО И КАТО ДЪРЖАВА!Кой НОРМАЛЕН приема РЕПУБЛИКА България с нейния ЦАР за държава?Кой?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още