IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Барабанистът на Pink Floyd, или Уорън Бъфет на класическите Ferrari

Ник Мейсън купува своето Ferrari 250 преди 4 десетилетия, а през 2014 г. подобен автомобил е продаден за рекордните 38,1 млн. долара

13:11 | 30.07.17 г.
<p>
	Старият автомобил на Дейвид Гилмор&nbsp;Ferrari F40. <em>Снимка: bonhams.com</em></p>

Старият автомобил на Дейвид Гилмор Ferrari F40. Снимка: bonhams.com

Ник Мейсън натрупва първото си състояние като барабанист на британската група Pink Floyd.

Втората част от богатството му идва от стари състезателни коли. И по-конкретно – от стари модели Ferrari, които днес са сред най-скъпите автомобили в света, разказва Bloomberg.

Наскоро той показа звездата в колекцията си – Ferrari 250 GTO от 1962 г. - на 2-километрова писта по време на Goodwood Festival of Speed, на стотина километра от Лондон. Ежегодното събитие се е превърнало от малко състезание по хълмовете на района до уикенд, посветен на суперколи от цял свят.

„Никога не съм искал да ставам колекционер на автомобили, исках да се състезавам“, казва Мейсън. „Това, което се случи, е, че благодарение на успеха на албумите ни, стигнах до там да мога да задържа всичко, с което някога съм се състезавал“, обяснява той.

Той купува своето Ferrari 250 преди около четири десетилетия, а през 2014 г. подобен автомобил е продаден за рекордните 38,1 млн. долара.

„Всички смятаха, че съвсем съм се побъркал, включително и аз самият“, казва Мейсън. „Но сега мислят, че съм нещо като Уорън Бъфет на автомобилите“, коментира музикантът.

По време на събитието аукционна къща Bonhams обяви за продажба няколко автомобила, включително Ferrari F40, чийто бивш собственик е друг член на Pink Floyd – Дейвид Гилмор. Всъщност двамата с Мейсън купуват два такива автомобила през 1988 г. в края на турнето си Momentary Lapse of Reason.

Очакваше се автомобилът, който след Гилмор преминава през няколко собственика, да бъде продаден за над 1 млн. долара по време на фестивала, но в крайна сметка той така и не бе купен.

Какви други автомобили са продадени на търга на фестивала и на какви цени – вижте в галерията

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още