Икономика и политика

Еколози искат забрана за внос на генни фуражи с доказан риск за здравето

21.09.2012 11:04 | препоръчай (0)

Френски изследователи установиха бум на ракови заболявания при опитите с животни, хранени с ГМО

Представители на екологични организации в България настояват кабинетът да спази обещанието си от 2010 г. и да забрани с документ някои сортове генно модифицирана (ГМО) царевица, поради сериозен риск от тяхното използване.

Повод за искането е наскоро разразилият се скандал в Европа, предизвикан от изследването на френски учени, публикувано в престижното международно научно списание Food and Chemical Toxicology. При опити с мишки, хранени продължително време с царевични хибриди на американската компания „Монсанто“ и третирани с хербицида "Раундъп", учените установили ускорено образуване ракови клетки и завишена смъртност сред гризачите.

Още по темата

„Това изследване повдига нови въпроси около безопасността на генните продукти“, коментира председателят на сдружението „Агролинк“ Светла Николова. Тя припомни, че еврозаконодателството позволява на всяка държава членка да вземе предпазни мерки срещу неразпространението на ГМО при доказан риск от тяхната употреба.

В тази връзка от сдружението настояват за незабавно спиране на вноса на всички фуражи или други храни, третирани с хербицида „Раундъп“. 

При предстоящото обсъждане в рамките на ЕС на резултатите от тези научни изследвания българското правителство би трябвало да отстоява твърда позиция срещу неизползването на нови ГМО продукти, обясни още Николова.

От сдружението предлагат кабинетът спешно да започне да търси алтернативи за вноса на фуражи, които да заместят сегашния импорт на ГМО култури. Настоява се още да бъде създадена система за етикетиране на всички продукти, които не съдържат ГМО, както това се прилага в държави като Германия, Франция, Австрия.