Европа

Швейцария се раздели заради имиграцията

09.02.2014 18:59 | препоръчай (0)

Разликата между привържениците и противниците на квотите за имигранти е около 30 хил. гласа при преброени 56 на сто от гласовете на референдума

Швейцария се раздели заради имиграцията

Правителството и бизнесът се опасяват, че ограниченията пред имиграцията ще са пагубни за икономиката. Снимка: Ройтерс

Швейцарските граждани се разделиха по въпроса за имиграцията. Малко над 50 на сто от гласоподавателите подкрепиха връщането на квотите за имигранти от западноевропейските държави на днешния референдум. Против са гласували 49,7 на сто при преброени около 56 на сто от гласовете, предаде АП.

Засега разликата между подкрепящите и противниците на ограниченията пред имиграцията е около 30 хил. гласа, съобщава телевизията SRF.

Ако окончателните резултати покажат, че болшинството швейцарци подкрепят въвеждането на рестрикции пред свободното движение на граждани от Западна Европа, това може да обтегне взаимоотношенията с Европейския съюз (ЕС). Берн и Брюксел са подписали европейските договори за свободно движение на хора, ограничения в алпийската страната се прилагат единствено за 8-те държави от Централна и Източна Европа, които се присъединиха към ЕС след 2004 г.

Швейцарското правителство предупреди преди дни, че евентуалната подкрепа за ограничаване на свободното движение на граждани от ЕС може сериозно да навреди на икономиката, която все повече разчита на кадри отвън. Може да се окаже обаче, че властите ще бъдат принудени да направят опит да предоговорят споразуменията за свободно движение на хора с Брюксел.

Още по темата

Досега гражданите на държавите от Стара Европа можеха да живеят и работят в Швейцария с много малко формалности. Преди две години страната въведе квоти за имигранти единствено за новите държави-членки в ЕС.

В навечерието на референдума организациите на бизнеса в Швейцария за пореден път предупредиха, че много от имигрантите са от огромно значение за икономиката. Според бизнесът ограничаването на имиграцията ще доведе до ръст на безработицата, включително и сред швейцарците.

“Винаги сме мислели, че аргументът с работните места ще спечели хората. Явно това не е достатъчно”, коментира Урс Швалер, депутат от центристката Християнска народна партия. По думите му правителството ще трябва да сформира дипломатическа офанзива и да обясни на европейските власти, че ръцете му са вързани заради референдума.

Около една четвърт от населението са чужденците, които живеят и работят в Швейцария. Заради рестриктивните закони по отношение придобиването на швейцарско гражданство обаче много швейцарци, които са родени в други държави, също не притежават швейцарски паспорти. Това значително разширява групата, която би била засегната от трудовите ограничения.