IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проектът за нов национален стадион се отлага

Приоритет е обновяването на стадионите на футболните клубове от А група

12:00 | 01.07.15 г.
Проектът за нов национален стадион се отлага

Държавата изглежда дава заден за строителството на нов национален стадион. В интервю за БНТ министърът на спорта Красен Кралев посочи, че приоритет в момента е обновяването на стадионите на футболните клубове от А група, а не строителството на нов национален стадион.

"В момента се извършва реконструкция на стадион "Васил Левски". Футболният терен ще бъде перфектен с отоплителна и напоителна система по последните световни стандарти. До септември месец ще има едно от най-модерните електронни табла, мислим и за втора козирка. Така че имаме един прекрасен национален стадион”, коментира министърът.

Според Кралев средствата, които ще отидат за инвестицията в ново съоръжение, може да се инвестират в терените на клубовете от А група.

Министърът подчерта, че нов национален стадион няма генерално да промени подготовката на спортистите ни.

За строителството на нов национален стадион се говори от години. През 2011 г. тогавашният спортен министър Свилен Нейков обяви, че той ще се строи във Враждебна, като дори беше определен и теренът за строителството му. След възражения на Ръководство “Въздушно движение” и Министерството на вътрешните работи обаче тогавашното правителство на Бойко Борисов реши, че най-доброто местонахождение на съоръжението би било в близост до зала “Арена Армеец”.

На същия терен обаче в момента се изгражда София Тех Парк.

През 2014 г., по времето на кабинета на Пламен Орешарски, Българският футболен съюз се споразумя с германската компания IFS за изграждането на нов национален стадион на мястото на сегашния стадион "Славия" в кв. “Овча Купел” в София.

Проектът предвиждаше съоръжението да е за 33 хил. зрители и да е готово да Европейското първенство по футбол през 2020 г. Общата инвестиция пък се изчисляваше на 32 млн. евро.

По същото време интерес към проекта за нов национален стадион прояви и американската компания Tishman, която у нас притежава логистичния и офис парк Sofia Airport Center.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още