IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БФБ-София приключва септември с позитивизъм

SOFIX приключи седмицата с ръст от 1,4%

18:15 | 29.09.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Българската фондова борса (БФБ – София) преодоля негативизма от средата на месеца и приключи последната седмица от септември предимно с повишения.

След като вчера SOFIX отчете седма поредна печеливша сесия, в петък индексът се понижи леко с 0,18% до 688,11 пункта. Това обаче не успя да заличи ръста от 1,4%, който записва основният индекс на борсата ни през тази седмица.

Оборотът на регулиран пазар възлезе на 9,5 млн. лв. От състава на SOFIX 11 компании повишиха цената на акциите си, три дружества отчетоха понижения, а едно (ПИБ) остана без промяна в цената на книжата.

Двете най-печеливши компании са Доверие Обединен Холдинг с ръст от 6,48% и Еврохолд България с повишение от 4,77%. Лидери по оборот са Сирма груп холдинг с 576,4 хил. лв. Софарма с 398,1 хил. лв. и Химимпорт с 259 хил. лв.

От страната на губещите са Индустриален Холдинг България, чиито акции поевтиняха с 2,09%, Фонд за недвижими имоти България с понижение от 0,85% и Монбат със спад в цената от 0,44%.

Производителят на акумулаторни батерии беше във фокуса на вниманието тази седмица със серия от данни – първо, обяви финансови резултатите за август, след това и придобиване на рециклиращи мощности в Италия. При широк интерес тази седмица ръководството на компанията се срещна с инвеститори и медии, за да ги запознае с инвестиционната си политика през следващите пет години.

Очаквано тази седмица се проведе и общото събрание на акционерите на БФБ-София, на което беше одобрена покупката на Българска независима енергийна борса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:11 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още