IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Д. Пеева: През годините се преосмисли концепцията към инвеститорските очаквания

Работата на директора за връзки с инвеститорите в България е предопределена от цялостната нагласа на корпоративните ръководства

15:25 | 07.12.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Даниела Пеева, личен архив</em></p>

Снимка: Даниела Пеева, личен архив

„През последните години в глобален и локален план настъпиха промени, които рефлектираха драматично върху всички капиталови пазари и участници на тях“, заяви в интервю за Investor.bg Даниела Пеева, председател на Асоциацията на директорите за връзка с инвеститорите.

Поводът за коментара са тазгодишните IR награди, които отново ще отличат най-добрите професионалисти в сферата у нас.

С Даниела Пеева разговаряме за промяната в инвеститорското поведение и очаквания въобще, наложени от бързоразвиващите се капиталови пазари.

„Промените на пазарите доведоха до преосмисляне на цялостната концепция и подход на емитентите към инвеститорските очаквания“, обясни Пеева. По думите й в този смисъл е важно да бъдат показани добрите практики и да се даде по-голяма гласност на отделни примери за устойчивост и глобално лидерство.

Именно заради това тази година IR награди ще бъдат съпътствани с публична дискусия на тема „IR Leadership”.

„Годишните награди по връзки с инвеститорите имат за цел да отличат най-добрите, но също така и да стимулират и мотивират останалите колеги да преследват по-високи цели“, обясни Пеева за това какво я мотивира да разкаже истории за успеха на IR мениджъри от европейски компании.

Специални гости на събитието са двама успешни IR мениджъри от Австрия и Италия. Единият от тях – Рикардо Фава е мениджър по връзки с инвеститорите с многогодишен опит на една от най-успешните компании на Италианската борса – DiaSorin.

„Рикардо Фава е изключителен авторитет сред колегите си в Италия, които са му гласували доверие  и са го избрали за член на управителния съвет на Италианската асоциация по връзки с инвеститорите“, заяви Пеева.

Друг гост - Милена Йовева, е успешна българка, която е реализирала своята мечта извън границите на България. „Тя е ръководител на отдел „Връзки с инвеститорите и корпоративни комуникации” и корпоративен говорител на UBM Development AG, Австрия. Срещнах Милена през 2015 г. на Годишните награди на Австрийската Асоциация по връзки с инвеститорите, когато тя получи най-високия приз. Това доказва, че ние българите всъщност успяваме да бъдем лидери дори и в една чужда страна“, каза още тя.

Според нея Рикардо Фава и Милена Йовева са прекрасен пример за успешни мениджъри по връзки с инвеститорите, от които членовете на българската асоциация могат да почерпят опит и вдъхновение.

Модератор на дискусията ще бъде Пелагия Виячева от Софарма АД, която Пеева определи като един от най-добрите български примери за успешен мениджър по връзки с инвеститорите.

На въпрос по се различава работата на един директор за връзка с инвеститорите на българска и чуждестранна компания Пеева посочи, че различията се състоят в предоставените възможности. „Един български директор за връзки с инвеститорите е ограничен в своята дейност поради мащаба на пазара, набора от инвеститори и съответно от инструментариума за реализация на добри практики“, обясни тя.

Не на последно място според нея работата на директора за връзки с инвеститорите в България е предопределена от цялостната нагласа на корпоративните ръководства, а това нерядко ги ограничава, включително и от гледна точка на бюджета за активни дейности. 

„Директорите за връзки с инветиторите в другите европейски страни се радват на много по-развити финансови пазари, инвеститорски интерес и възможността да прилагат иновативни способи за комуникация с инвеститорите. Бюджетите на компаниите за връзки с инвеститорите са много по-големи и те отразяват нагласите на корпоративното ръководство, че всъщност тази дейност е важна за компанията“, посочи още Пеева.

Тя подчерта, че не малка част от колегите й в България са високо квалифицирани, полагат изключителни усилия да бъдат на необходимото професионално ниво и да отговарят със своята работа на нарастващите нужди на инвестиционната общност.

Годишните IR награди е конкурс на Асоциацията на директорите за връзки с инвеститорите, който се провежда за поредна година със съдействието на Българска фондова борса – София АД. Събитието има за цел да отличи най-добрите директори за връзки с инвеститорите на български публични компании и други емитенти на ценни книжа.

Класацията се формира чрез допитване до водещи инвестиционни консултанти, финансови анализатори, институционални инвеститори, портфолио мениджъри, брокери и други участници на капиталовия пазар.

Петчленно жури (Петко Кръстев - БАУД, Любомир Бояджиев – БАЛИП, Милена Ангелова – АИКБ, Иван Такев – БФБ – София АД, и Милен Марков - БАДДПО ), формирано от представители от партньорски на Асоциацията организации, оформя окончателните резултати и излъчва победителя в пет отделни категории.

Номинирани в отделните категории са: Пелагия Виячева – Софарма АД, Даниела Пеева – Монбат АД, Николай Митанкин – Стара Планина Холд АД, Теодора Иванова – Агрия Груп Холдинг АД, Атанас Димитров – Адванс Терафонд АДСИЦ, и Станислав Танушев – Сирма груп Холдинг АД.

Церемонията по награждаването ще се състои на 9 декември 2016 г. Водещ на събитието ще бъде Чавдар Първанов – PR консултант, Алфа Комюникейшънс Консултинг. 

Investor.bg и Bloomberg TV Bulgaria са медийни партньори на събитието
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още