IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дружествата на Булгартабак с мощни ръстове на печалбата и продажбите

Печалбата на Благоевград-БТ за деветмесечието нараства 9 пъти на годишна база, а тази на София-БТ - 5 пъти

09:38 | 31.10.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Дружествата на Булгартабак с мощни ръстове на печалбата и продажбите

Основните дружества от групата на Булгартабак-холдинг отчитат значително по-високи резултати за изтеклото деветмесечие на 2012 г., спрямо резултатите им от предходната година, пише холдингът в прессъобщение.

Благоевград-БТ АД приключва с печалба от 18,6 млн. лв.(деветкратен ръст на годишна база), а София-БТ АД е с печалба от 19,6 млн. лв. (петкратно увеличение на годишна база).

"Въпреки ограничена пазарна диверсификация, добрите резултати в голяма степен се дължат на благоприятната международна валутна конюнктура, отличаваща се с по-висок курс на долара спрямо българския лев за изтеклия период на 2012 г. спрямо осредненото ниво на щатския долар към българския лев миналата година", уточняват от дружеството.

Продажбите на Благоевград-БТ АД се увеличават с 39% на годишна база до 203 млн. лв. за деветмесечието на 2012 г., а продажбите на София-БТ АД за периода се увеличават с 48% на годишна база до 176 млн. лв.

Тютюнопреработвателното дружество Плевен-БТ АД отчита печалба от 3,9 млн. лв., като за сравнение, през предходната година печалбата е била 1,5 млн. лв. Около 95% от реализацията на Плевен – БТ АД е в рамките на дружествата от групата на Булгартабак.



Булгартабак – Холдинг АД приключва с печалба от 11,2 млн. лв., докато предходната година печалбата е била 34,7 млн. лв., от които 32 млн. лв. са приходите от дивиденти. Приватизацията на холдинга в края на 2011 г., явно се е отразила благотворно на групата.

През изтеклата година нито едно от дружествата в групата на Булгартабак не разпредели дивидент. Акциите на дружествата обаче поскъпнаха значително, а именно - със 146% при Булгартабак холдинг до 65 лв. за акция, с 94% при София-БТ АД до 67 лв. за акция, с 55% при Благоевград-БТ до 53,53 лв. за акция.

Свързани компании:

София-БТ АД(3JU)

Булгартабак - холдинг АД(BTH)

Благоевград-БТ АД(55B)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още