IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индексите спаднаха с по над процент

Акциите на Софарма загубиха близо 5% в днешната сесия

17:39 | 05.03.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Индексите спаднаха с по над процент

Индексите на БФБ загубиха по повече от процент в днешната сесия, както следва: SOFIX (-1,4%) до 477,48 пункта, BGBX40 (-1%) до 97,66 пункта и BGTR30 (-1,5%) до 392,66 пункта.

Имотният BGREIT нарасна с 4,5% до 93,47 пункта след скок в капитализацията на И Ар Джи Капитал-3 АДСИЦ с 68%, но при символичен оборот от 210 лв.

Вчера пред парламентарната правна комисия различни бизнес организации изложиха позициите си по повод последните промени в Закона за собствеността и ползването на земеделски земи (ЗСПЗЗ), които предвиждат налагането на санкции на офшорни собственици на ниви, както и на собствениците с чуждестранно участие извън Европейския съюз (ЕС).

Днес от АИКБ заявиха, че промените в закона за земите трябва да действат само „в бъдеще“. От асоциацията предложиха в разпоредбите да се добави параграф, че измененията не се прилагат за имоти, придобити преди 1 май 2015 г.

Търговията с акции на регулиран пазар възлезе на 448 хил. лв., като с най-голям оборот бяха Софарма (-4,7%) – 203 хил. и Адванс Терафонд АДСИЦ (-0,7%) – 94 хил.

През февруари Софарма е реализирала спад в продажбите си с 16% спрямо същия месец на предходната година, дължащ се на спад в продажбите за износ с 28%, докато продажбите за вътрешен пазар нарастват с 14%. През февруари руският пазар е възстановил нормалния си темп на продажби, съответстващи на този период от годината, но ситуацията в Украйна все още налага ограничение на износа, посочиха от фармацевтичната компания.

Софарма е избрана за доставчик на ваксината срещу син език по животните, съобщи в-к Сега. На 17 февруари компанията е сключила договор с Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Ваксината е произведена от френската фирма "Мериал", вече е в България и до дни ще започне масовата ваксинация, посочва вестникът.

Днес на БФБ се сключиха сделки с 44 емисии акции, като съотношението печеливши/губещи бе 14/24, а при 6 позиции нямаше промяна.

От дружествата с оборот над 5 хил. лв. с най-силно повишение са акциите на Енерго-Про Мрежи (+1,2%), а с най-голям спад са книжата на Еврохолд (-5,2%).

Акциите на Енемона се понижиха с 1,7%. Компанията отчете консолидирана загуба от 1,618 млн. лв. през четвъртото тримесечие на 2014 г. след такава за 31,001 млн. лв. година по-рано. Приходите от продажби са се увеличили с 33% годишно до 30,568 млн. лв. За цялата минала година компанията отчита загуба от 2,776 млн. лв. при отрицателен резултат от 28,474 млн. лв. през 2013 г. Продажбите се понижават 4,6% до 124,082 млн. лв.

Книжата на Доверие Обединен Холдинг поевтиняха с 2,1%. Днес дъщерното на компанията Доверие Капитал АД е продало на Софарма 6,01% от Медика АД, с което делът му спада до 65,07%, съобщиха от холдинга. Делът на Софарма в Медика достига 30,42%.

Нямаше сделки с акциите на Булгартабак. След като преди година Булгартабак обяви, че е продал дъщерното си дружество "Табак маркет" на външна за групата компания, в края на миналата година производителят на цигари е изкупил обратно малък дял от дружеството, което развива веригата Lafka, съобщи в-к Капитал Daily, позовавайки се на отчета на холдинга. Не е обявено нито кой е мажоритарният собственик на веригата, нито защо се е наложило частичното обратно изкупуване и на каква цена са сделките, допълва изданието.

Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:50 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още