IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КФН предупреждава: Инвесторс ЕООД и 24 Трейд ЕООД не са лицензирани!

След множество сигнали регулаторът предупреждава, че потребителите могат да бъдат измамени при сключване на сделки

14:40 | 01.07.14 г.
КФН предупреждава: Инвесторс ЕООД и 24 Трейд ЕООД не са лицензирани!

Дружествата „Инвесторс” ЕООД (предишно наименование „Астон маркетс” ЕООД) и „24 Трейд” ЕООД (предишно наименование „Ексус маркетс” ЕООД) не са лицензирани от Комисията за финансов надзор (КФН) да предоставят инвестиционни услуги и да извършват инвестиционни дейности по смисъла на Закона за пазарите на финансови инструменти на територията на Република България, съобщават от Комисията.

Съобщението е по повод сигнали, постъпили в КФН, както и публикации в медиите.

Инвестиционни услуги и дейности могат да бъдат предоставяни единствено от дружества, получили лиценз от КФН за извършване на дейност като инвестиционен посредник; банки, получили лиценз от БНБ и вписани в регистъра на КФН като инвестиционни посредници; инвестиционни посредници от държави-членки на Европейския съюз (ЕС) при условията на свободно предоставяне на услуги или чрез клон на територията на Република България, уточняват от Комисията.

Относно дейността по управление на портфейли от финансови инструменти и парични средства освен горепосочените дружества, право да извършват тази дейност имат и дружества, получили лиценз за извършване на дейност като управляващо дружество или управляващо дружество от държава членка, допълва институцията.

Ексус Маркетс ООД и Астон Маркетс ООД не попадат в нито една от изброените по-горе хипотези, предвид което нямат право да предоставят инвестиционни услуги и дейности на територията на Република България или друга държава-членка, посочват от КФН.

Инвеститорите е необходимо първо да проверят дали съответното дружество е лицензирано от КФН и има право, съгласно издадения лиценз, да предоставя инвестиционни услуги и дейности на клиенти, предупреждава КФН в съобщението.

Списък на инвестиционните посредници и управляващите дружества, получили лиценз от КФН, включително и дружествата от държави-членки на ЕС, които имат право да предоставят инвестиционни услуги и дейности на територията на България, е публикуван на сайта на Комисията.

Инвеститорите следва да имат предвид, че при сключване на договори и подаване на нареждания, включително предоставяне на парични средства, за сключване на сделки с финансови инструменти с дружества, които не са лицензирани от КФН или от компетентния орган на друга държава членка на ЕС, могат да бъдат измамени и да понесат значителни финансови загуби, посочва се в съобщението на КФН.

Предоставените финансови активи и парични средства от инвеститорите на дружества, които не са лицензирани и съответно контролирани от КФН, не са гарантирани от Фонда за компенсиране на инвеститорите в ценни книжа, припомня още Комисията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
elena.zlatkova2
преди 5 години
Разбрах, че КФН са се заели сериозно с 24 ТРЕЙД и се очакват арести! Адмирации!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още