IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Румен Люцканов: Реформата при акциите на приносител ще премахне злоупотреби

Според юриста подобна защита има основа във всяко едно добро законодателство

08:08 | 10.10.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

С предложението за отпадане на акциите на приносител се премахва една възможност за злоупотреби, която вероятно има своето място в бизнес средата в България. Така коментира пред Investor.bg адвокат Румен Люцканов предложението на правосъдното министерство да отпаднат акциите на приносител и те да бъдат заменени само с поименни акции.

По думите му тази промяна цели да замени анонимността, която предполагат акциите на приносител. „Мотивите са, че по този начин ще се избегне анонимността, бягството от данъчно облагане, финансиране на тероризъм и други", обясни Люцканов.

Според юриста има смисъл и логика зад подобна мярка. „Всяка държава и всяка данъчна служба иска да знае кои са нейни клиенти“, обясни той, като допълни, че подобна защита има основа във всяко едно добро законодателство.

„Промяната предполага една по-гъвкава система на организация на търговците“, категоричен беше юристът.

Според него броят на дружествата, които могат да бъдат засегнати от промените, не е колосална цифра, защото по-честият вариант на регистрация са поименните акции.

Люцканов обясни още, че акциите на приносител крият рискове, защото лесно могат да бъдат загубени или откраднати.

"Един от ефектите на тази реформа ще бъде премахването на такива злоупотреби. Хората, които имат открит бизнес, го правят с поименни акции“, посочи още той.

В момента у нас няма законово задължение да се оповестява информация за притежателите на акциите на приносител, а притежателите на тези акции могат да се променят непрекъснато, пише в мотивите на законопроекта.

По този начин акциите на приносител могат да се използват за укриване на данъци, пране на пари и други незаконни дейности на собствениците или акционерите в дружествата. Невъзможността да бъде идентифициран собственикът пък пречи на ангажиментите на България да споделя информация по силата на европейските директиви.

Проблемът с акциите на приносител е индентифициран от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) при прегледа на българското законодателство по отношение на обмена на информация за данъчни цели.

Ако бъде приет, законопроектът предвижда още общите събрания на акционерните дружества да могат да бъдат свиквани само с поименни покани. Предвидено е тази промяна да влезе в сила от 1 октомври 2018 година, а останалите текстове - щом бъдат обнародвани в Държавен вестник.

В момента обаче тече общественото обсъждане по текстовете и правосъдното министерство очаква коментарите на заинтересованите страни до 3 ноември 2017 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още