IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

СГП опроверга КФН - няма разследване срещу Иво Прокопиев

Формални нарушения, технически грешки и забавяне на срокове са главните нарушения на компании, свързани с Иво Прокопиев, твърдят от Алфа финанс Холдинг

12:55 | 23.02.15 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
СГП опроверга КФН - няма разследване срещу Иво Прокопиев

Софийската градска прокуратура (СГП) не е образувала досъдебно производство срещу Иво Прокопиев, съобщи ведомството по повод на отговорите от страна на Комисията по финансов надзор (КФН) до редакциите на някои медии, от които стана ясно, че е било образувано досъдебно производство за ощетяване на държавата в особено големи размери заради продажбата на миноритарния дял на „ЕВН електроразпределение".  

В СГП са постъпвали и постъпват сигнали от Комисията по финансов надзор (КФН), касаещи различни юридически субекти, като по тях се извършват проверки, така както се правят и по сигнали от други институции в Република България, уточняват още от прокуратурата. 

От „Алфа Финанс Холдинг“, в което Прокопиев е мажоритарен собственик, припомниха в писмо до Investor.bg, че по казуса вече има окончателно решение на Административния съд в София, с което е постановено, че при продажбата на остатъчния дял от „ЕВН България Електроснабдяване“ няма нарушения. Тогава съдът отмени и наказателно постановление на КФН като неправилно и противоречащо на закона.

От „Алфа Финанс Холдинг“ потвърждават за наличието на 32 акта за установяване на нарушения на компании, свързани с Иво Прокопиев, но уточняват, че става дума преди всичко за формални нарушения, технически грешки в отчети и забавяне на сроковете за оповестяване с няколко дни.

Само за календарната 2014 г. срещу „Алфа Финанс Холдинг“ АД, дъщерните дружества и представляващи лица от КФН са били издадени 75 акта, 32 наказателни постановления, както и 77 писма с искане за информация и уведомления за започване на процедури по прилагане на принудителни административни мерки. Общо за 2014 г. от КФН са изпратили до дружеството над 130 писма.

Според „Алфа Финанс Холдинг“ в случая „става въпрос за целенасочена преднамерена атака от страна на КФН, а не за добросъвестна финансова регулация“. 

Свързани компании:

Алфа финанс холдинг АД - предсрочно погасена емисия юни 2016 г.(X26A)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:26 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още