IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сирма Груп търси оценка до над 108 млн. лв. с 3 млн. лв. печалба за 2013 г.

Компанията има значителни нематериални активи и продукти в процес на изграждане, които са трудно оценими от инвеститорите

11:01 | 20.02.15 г. 14
Автор - снимка
Редактор
Сирма Груп търси оценка до над 108 млн. лв. с 3 млн. лв. печалба за 2013 г.

Софтуерният разработчик Сирма Груп Холдинг АД обяви първичното си публично предлагане вчера, но това което не беше обявено са резултатите на фирмата.

Поглед към последният вписан отчет в Търговския регистър показва консолидирана нетна печалба от 2,95 млн. лв. за 2013 г. при 1,88 млн. лв. загуба за 2012 г. За 2011 г. резултатът е бил плюс 533 хил. лв., докато 2010 г. е губеща с 1,5 млн. лв., а 2009 е на минус 535 хил. лв.

При печалба от 2,95 млн. лв. и търсена оценка до 108,636 млн. лв., това прави съотношение цена/печалба от 36,6 на база предложената максимална цена на акция от 1,65 лв. при общо планирани 65,84 млн. акции в обращение.

Консолидираните приходи за 2009 г. са били 17,4 млн. лв. За 2010 г. приходите са за 14,1 млн. лв., за 2011 г. г. са били 14,4 млн. лв., а за 2012 г. се покачват до 17,6 млн. лв. За 2013 г. консолидираните приходи достигат 22,8 млн. лв.

Характерното за Сирма груп холдинг АД са значителните нематериални активи и „капитализирани собствени разходи (продукти в процес на изграждане)“ за общо близо 60 млн. лв. Има и търговска репутация за 13,7 млн. лв. Само амортизацията на нематериалните активи през 2013 г. е за 5,3 млн. лв. Именно тези активи на фирмата ще бъдат трудно оценими от инвеститорите, включително поради непредвидимостта на софтуерния бизнес.

Капитализирани собствени разходи означава, че тези разходи не са „минали“ през Отчета за приходи и разходи, тоест не е увеличена разходната част, поради което е отчетена е по-висока печалба. Тоест тези разходи не са разходи, а са се превърнали в активи.

Бъдещето на компанията е заложено до голяма степен именно на бъдещето на тези нематериални активи и капитализирани собствени разходи. Един от стимулите за капитализиране на разходи е данъчното облекчение под формата на нормативно признати разходи при плащания по авторски договори (какъвто е дизайнерският и програмистки труд). Това може да доведе до намаление на разходите на компаниите за осигуровки, увеличава нематериалните им активи, както и печалбата.

Именно затова печалбата за 2014 г., която ще бъде обявена с публикуване на проспекта, ще зависи изключително от оценката на притежаваните нематериални активи и капитализирани собствени разходи, а за да се оцени компанията ще е нужен достъп до информация и специализирани софтуерни, счетоводни и маркетингови умения.

Самата Сирма груп холдинг АД е холдинг с около 20 дъщерни дружества и джойнт венчъри, което още ще затрудни оценката в сравнение с тази на нехолдингова компания.

За сравнение Телерик АД, която бе продадена през 2014 г., има едва 4,6 млн. лв. нематериални активи в отчета си, при продажби за 44 млн. лв. и 9,4 млн. лв. печалба още в далечната 2010 г., за когато е последният наличен отчет на дружеството.

В същото време Сирма груп холдинг АД е обявило най-ниска цена в ценовия диапазон на планирането предлагане от 1,2 лв. за акция, което би дало оценка от 79 млн. лв., при който коефициентът цена печалба на база резултатите от 2013 г. би бил 26,8 пъти.

„P/E от над 35 при максимална емисионна цена от 1,65 и пълно записване на акциите от увеличението на капитала. Водещи световни IT компании като IBM и Oracle имат двойно и тройно по-ниско P/E“, коментира програмистът инвеститор Иван Давидов в темата за дружеството във форума на Investor.bg.

„Най-големият риск при подобни компании е, че ключовите хора в компанията представляват най-голямата акционерна стойност! Ако те се разбягат или решат да направят конкурентна фирма, много бързо могат да сринат компанията! По стабилни са тези софтуерни компании, които имат много силен продукт наложен на пазара, като Windows например“, коментира там MZ/X. 

При всички случаи публичното предлагане на акции от Сирма груп холдинг АД ще провокира българските инвеститори да помислят и поанализират, като резултатите от предлагането и последващото развитие на компанията се очертават като едно от събитията на годината.

Investor.bg изпрати своите въпроси около IPO-то на компанията и в скоро време ще публикува отговорите й.

* Материалът е с аналитичен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.

Свързани компании:

Сирма Груп Холдинг АД(SGH)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:27 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 5 rate down comment 2
forexar
преди 9 години
Леле коко разбиращи хора. Изглежда, че стойността на Google е равна на стойността на сградата им.Къде мога да прочета проспекта? От къде черпите информация?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 5 rate down comment 0
peter1878
преди 9 години
Като човек, който познава лично собствениците и доста от ключовите служители мога да кажа, че 1. Собствениците не са от ДС, а са обикновени хора, които от екип от 6-7 човека разрастват фирмата до над 300 души днес, преминавайки през дот ком балона и кризата през 1996-7 година. 2. Разбягването на служителите не го виждам. Виждам как едни и същи ключови хора разработват основните продукти от над 11 години (а някои и от създаването на компанията до днес). В тази връзка. Има голям брой служители с по 10-15 години стаж само в Сирма.3. Потенциалът на Онтотекст е огромен.Смятам, че технологиите им могат да донесат неколкократен растеж в приходите в дългосрочен план.Горните коментари да не се считат за съвет за покупка или продажба на акции на дружеството. Не притежавам акции в Сирма Груп Холдинг, нито в подкомпаниите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 0
misanthrope
преди 9 години
Може и да са, не знам кой е собственик, но не ги виждам в най-секси сделките с държавата. Други апват милиончета за ИТ от държавата. Сирма според мен дори не е в топ 10 по прибрани от държавата пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 3
osoitza
преди 9 години
не знам кой е собственост на Сирма сега, но преди време май бяха хора от ДС. Ннякога нямаше репутация на привлекателно място за работа. ... За качеството на продуктите им не мога да кажа нищо...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 2
sunlight
преди 9 години
"и се опитват да направят някакви иновативни продукти" от колко години се опитват
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 2
misanthrope
преди 9 години
Абе тука се изказват доста неподготвени хора, дето си мислят че Сирма е направила една система за детски градини, на която се претоварил сървъра още първия ден и са големата работа.Сирма е голяма и сериозна компания която е на пазара от 20-тина години НО работят предимно за навън. Според мен са една от малкото ИТ компании у нас които наистина имат потенциал и се опитват да направят някакви иновативни продукти, с някакви математически модели да се предвижда нещо, да се измерва нещо, тоест да има някакво иновативно ноу хау и да печелят от това,че знаят а не само от поленца и картинки.Обаче бизнес частта им куца и винаги им е куцала. Трудно се продават, слабо се рекламират, правят някакви неща, които са всъщност много добри, но повечето хора не ги разбират и не ги купуватЕ и тука типичен пример, натряскали 70 милиона имагинерни активи. Възможно е (имат потенциал) и наистина да имат в разработка продукти с много ноу хау в тях, ама как очакват че хората ще им повярват ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 0
Longin
преди 9 години
Software & Programming Industry Valuationhttp://csimarket.com/Industry/Industry_Valuation.php?ind=1011
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 5
redcretin
преди 9 години
Компания-пътник, известна с проекта Детска градина който се оказа правен надве-натри накрая :) Не бих инвестирал дори при оценка около 30млн лв.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 3
87
преди 9 години
Очевидно имат нестабилен пазар, защото редуват година на печалба, година на загуба и така в последователност. Ако се запазва тенденцията, следва да се обяви загуба. Обаче, това зависело от оценките ...Далеко от тук.Не е препоръка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 3
korker
преди 9 години
Много съмнителна работа. Трябва да се внимава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още