IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

СИС е изненадващият лидер по оборот на БФБ през август

Изненадващо е и третото място на Юг Маркет, като двете компании вероятно са посредничили активно при сделки с ПКБ

15:15 | 04.09.12 г.
Автор - снимка
Редактор
СИС е изненадващият лидер по оборот на БФБ през август

Ако до момента лидери по оборот на БФБ бяха посредници като Уникредит Булбанк, ПФБК, КТБ, ЦКБ, Булброкърс, то през август има изнанеда.

Посредниците

Лидер по оборот сред посредниците през август е ИП София интернешънъл секюритиз АД (СИС) с 22,7 млн. лв. (при условията на двойно отчитане, един път за продавача и един път за купувача), показват данни на БФБ-София. На второ място с 11 млн. лв. е ПФБК, а на трето с 8,5 млн. лв. е Юг Маркет. С 5-5,5 млн. лв. са БенчМарк Финанс, Уникредит Булбанк и ОББ.

ПФБК запазва лидерството си по оборот от началото на 2012 г., като вече има 117 млн. лв., втора с 82 млн. лв. е КТБ.

Лидери по брой сделки през август 2012 г. са Карол с 2 518 сделки, БенчМарк Финанс с 1 757 и Елана Трейдинг с 1 709 сделки. Подобна е и класацията от началото на 2012 г.

Интересното е, че на 4-то място през август е Юг Маркет с 8,5 млн. лв.

Компаниите

Сред акциите лидери по оборот са Благоевград-БТ АД с 6,3 млн. лв., София-БТ АД с 4,85 млн. лв., Булленд инвестмънтс АДСИЦ с 3,6 млн. лв. и Софарма с 3 млн. лв.

Истинският лидер по оборот са поименните компенсационни бонове с 10,7 млн. лв. за август 2012 г. Дори и без сделките с ПКБ обаче БФБ-София щеше да отчете ръст в оборота.

Логиката

След като СИС, ПФБК и Юг Маркет са лидери по оборот, а най-оборотните емисии са ПКБ, София-БТ и Благоевград-БТ АД, то може да се предложи, че тези посредници са сключили големите сделки на БФБ-София.

София интернешънъл секюритиз АД е посредникът по търговото предложение за Плевен – БТ АД. Последва търгово предложение при Благоевград-БТ АД, което вероятно показва, че сделките и с тази цигарена фабрика са направени от СИС.

Оборотът на СИС обаче е голям и той би трябвало да е сключил и част от сделките със София-БТ или с ПКБ. Със София-БТ имаше голяма сделка за 4,8 млн. лв. при цена от 45 лв., но последва ръст в цената до 60 лв., вероятно като част от преговори за пакета от 8,6% от цигарената фабрика.

Купувач на тези 8,6% не беше Булгартабак холдинг АД, следователно посредник може да не е СИС (който е посредник на холдинга при търговото за Плевен-БТ, а вероятно и за Благоевград-БТ АД). По вероятно е сделката със София-БТ да е направена от ПФБК.

Затова вероятно СИС е бил активен участник в сделките с ПКБ, иначе няма как да формира 22 млн. лв. оборот. За Юг Маркет също остава да е бил активен участник в сделките с ПКБ.

Затова може да се предположи, че клиенти на СИС и Юг Маркет ще са основни играчи на предстоящият търг за продажба на 154 000 дка земи от държавния поземлен фонд.

Сделките и оборотът на БФБ-София

Сделките на БФБ-София намаляват с 29%  на годишна база до 7 496 през август 2012 г., показват данни на пазарния оператор.

Оборотът обаче расте с 56% на годишна база до 47,9 млн. лв. за август 2012 г.

От началото на годината има спад при сделките с 45% до 43 918 за периода януари-август 2012 г. и на оборота с 8% до 342 млн. лв. за януари-август 2012 г.

*Материалът е с аналитичен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.

Свързани компании:

Поименни компенсационни бонове(BLKC)

София-БТ АД(3JU)

Благоевград-БТ АД(55B)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още