IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

SOFIX e един от петте индекса в Централна и Източна Европа със спад през март

Първенци през месеца са индексите на пазарите в Унгария, Гърция и Турция

10:42 | 05.04.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

През март водещият индекс на Българската фондова борса SOFIX се нареди сред петте спадащи индекса на борсите в Централна и Източна Европа, чието представяне Investor.bg следи. Понижението на родния бенчмарк отново е най-малкото спрямо това на останалите индекси.

В третия месец на годината основният български индекс изтри едва 0,24% от стойността си. С по-големи спадове са индексите в Латвия (-0,44%), Македония (-1,47%), Босна и Херцеговина (-3,04%) и Украйна (-6,22%).

През месеца първи по ръст е пазарът в Унгария. Там водещият индекс BUX нарасна с 13,4%.

На второ място е борсата в Гърция, чийто основен индекс ASE отчете повишение от 11,7%. Въпреки това през първото тримесечие пазарът на южната ни съседка се оказва най-губещия в ЦИЕ.

На трето място по нарастване през март се нарежда турският борсов индекс ISE 100. Той съумя да увеличи с 9,8% стойността си през месеца и да се окаже най-печелившия в региона от началото на годината въпреки атентатите и напрежението в Турция. През периода бенчмаркът увеличи стойността си с 16%.

Представянето на българския фондов пазар, който участва в регионалния проект SEE Link чрез изменението на индекса SOFIX, е в унисон с това на индексите в Македония и Босна и Херцеговина, като контрастира с представянето на водещите индекси в Хърватия, Сърбия, Словения и Румъния. Това са другите страни, които участват в проекта за регионална борсова платформа или са проявили интерес.

На тези пазари най-силен ръст бележат индексите в Словения и Румъния – от 5,8% и 5,4%, съотвено. Хърватският CROBEX се покачи с 3,4% през март, а сръбският BELEX – с 3,2%. Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 02:31 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
fatal1993
преди 7 години
Здравейте, група! В момента пиша теза за моя университет и правя проучване за ликвидноста на българския капиталов пазар. Бих Ви бил много благодарен, ако отделите 2-3 минути максимум, за да попълните моя survey- [url]https://hva.eu.qualtrics.com/SE/?SID=SV_3EicCUEZrVZ7tOJ[/url] Всеки един response ще ми е от огромна полза. Обръщам се към Вас, защото съм сигурен, че Вашите мнения ще са интересни, валидни, обективни и компетентни за един добър анализ. Благодаря Ви много предварително. Успешен ден! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още