IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стандарт Инвестмънт: КФН ни отне лиценза, без да сме извършвали нарушение

Отнемането е на база тълкуване на приета от комисията наредба, на което е придадено обратно действие за 7 години назад, заявяват от посредника

15:25 | 28.03.12 г. 3
Автор - снимка
Редактор
Стандарт Инвестмънт: КФН ни отне лиценза, без да сме извършвали нарушение

Вчера Комисията за финансов надзор (КФН) взе решение да отнеме лиценза за извършване на дейност на ИП Стандарт Инвестмънт поради нарушение на изискване, установено с Наредбата за капиталова адекватност и ликвидност на инвестиционните посредници.

”Такова нарушение ние никога не сме извършвали. Доколокото ни е известно, решението е взето в отсъствието на ресорния заместник-председател на КФН. Стандарт Инвестмънт винаги е спазвал изискванията за капиталова адекватност и ликвидност, така както са разписани в нормативните актове и разяснени в указания и практики на КФН. В основата на решението на КФН за отнемане на нашия лиценз обаче е тълкуване на приетата от самите тях наредба, на което е придадено обратно действие за 7 години назад! Ако надзорният орган, действайки като „нормотворец”, бе формулирал по желания от тях начин въпросната наредба или поне бе приел инструкции в желания смисъл, Стандарт Инвестмънт щеше незабавно и стриктно да ги спазва”, се казва в прессъобщение на посредника.

”Но с придаването на обратно действие на свое тълкувание, и то за години назад, ние считаме, че КФН нарушава по най-драстичен начин множество законови разпоредби и принципи на правото, включително изрични норми на Закона за комисията за финансов надзор относно прозрачността в работата на надзорния орган. Принцип на българското и европейското административно право е, че практиката на административните органи трябва да е последователна и предвидима, особено когато администрацията действа при условията на оперативна самостоятелност (какъвто е случая при отнемането на лиценза на Стандарт Инвестмънт)”, допълват от посредника.

„Нещо повече, за последните три месеца Стандарт Инвестмънт отговаря на дискусионното капиталово изискване, така както го тълкува понастоящем КФН. Ние не виждаме нормално обяснение защо при такива обстоятелства надзорния орган прилага най-тежката административна принуда, след като дори и да бъде допуснато, че сме били в нарушение, въпросното нарушение е трайно преустановено и не съществува непосредствена и несъмнена опастност от негов рецидив!”, гласи прессъобщението на Стандарт инвестмънт.

От Стандарт инвестмънт не уточниха за Investor.bg кое е въпросното изискване в Наредбата за капиталова адекватност и ликвидност на инвестиционните посредници, посочено като неизпълнено.

КФН също не е посочила пространно мотивите си за отнемане на лиценза, както обикновенно, като в уеб сайта на регулаторния орган е приложен препис от оригиналното решение. По информация на Investor.bg, то е близо 20 страници.

В преписа КФН е посочила, че причината е в чл. 13 ал. 1, т. 5 във връзка с чл. 15, ал 1, т. 1 от Закона за КФН и чл. 20 ал. 2. т. 2, предложение първо от Закона за пазарите на финансови инструменти (ЗПФИ).

Членът в ЗПФИ казва, че КФН може да отнеме лиценза ако „инвестиционният посредник престане да отговаря на изискванията на закона и на актовете по прилагането му за капиталова адекватност и ликвидност и не предложи в 5-дневен срок от възникване на несъответствието оздравителна програма за привеждането му в съответствие с тези изисквания или оздравителната програма не бъде одобрена от комисията в 14-дневен срок от предлагането й, както и ако и не изпълнява одобрената от комисията оздравителна програма”.

Посочените членове от ЗКФН регламентират, че КФН има право да отнема издадени разрешения и лицензи.

„В рамките на водената срещу нас кампания бяха предявени едновременно за обратно изкупуване дялове от управляваните от Стандарт Асет Мениджмънт фондове за обща стойност около 2,3 млн лева. За участниците на капиталовия пазар е пределно ясно, че на българския неликвиден пазар подобно обратно изкупуване е неизпълнимо в кратките нормативни срокове, без да се увредят съществено интересите на другите инвеститори във фондовете и да се сринат цените на акците на съответните емитенти”, заявяват от Стандарт Инвестмънт.

На 6 март 2012 г. със свое решение КФН направи публичен фактът, че три фонда на УД Стандарт Асет Мениджмънт АД бавят плащане към УПФ Бъдеще в размер на близо 1 млн. лв.

Впоследствие КФН обяви, че ще си търси неплатена от УД Стандарт Асет Мениджмънт такса, като я установи за изискуемо публично държавно вземане.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:35 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 32 rate down comment 8
TCHOMPALOV&DIMIT
преди 12 години
Тия лоши хора как може в отсъствието на ресорния заместник председател да вземат лиценза на Стандартите . Ако е била там нямаше да се случи такава несправедливост
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 32 rate down comment 8
TCHOMPALOV&DIMIT
преди 12 години
Такива големи професионалисти и да им вземат лиценза . Намаляха клиентите с един
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 32 rate down comment 8
Натрий
преди 12 години
Стандарт, я си кажете кой ви скрои шапка, ако е така.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още