IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съдът отхвърли иск на БХК срещу Полимери, подаден заради увеличение на капитала

Според Българска холдингова компания решението за увеличение на капитала при емисионна цена от 1 лв. е донесло загуби на холдинга от 1,9 млн. лв.

13:31 | 01.07.11 г.
Съдът отхвърли иск на БХК срещу Полимери, подаден заради увеличение на капитала

Петчленен състав на Софийски градски съд е отхвърлил иск на Българска холдингова компания АД срещу АКБ Актив АД, Финансово индустриален концерн АКБ Форест, Трейд Техника ООД, Полихим България АД, Анна Главинова и Евгения Банева за сумата от 100 хил. лв., част от цяло вземане в размер на 1,95 млн. лв., показва решение, с което Investor.bg разполага. Решението може да видите тук публикува.

Решението е взето на 16 юни 2011 г.  Исканите суми са обезщетение за причинени вреди от незаконосъобразно взето решение от управителния съвет на Полимери АД на 28 февруари 2008 г. за увеличение на капитала на дружеството при емисионна цена от 1 лв.

Съдът е осъдил БХК да плати разходите по делото в размер на общо около 7 хил. лв.

В исковата молба на Българска холдингова компания АД се казва, че на 28 февруари 2008 г. управителния съвет на Полимери АД е взел решение за увеличение на капитала с 50 млн. акции  при емисионна цена от 1 лв. Същия ден решението е разпространено на страницата на БФБ-София. След съобщението последвали масови разпродажби на акции на дружеството, довели до понижение на цената на акциите от 7,3 лв. до 5,64 лв. за акция на следващия борсов ден (петък) и до цена от 4,15 лв. за акция на последващата борсова сесия (вторник 4 март 2008 г.).

Като пряко следствие от съобщението акциите на БХК в Полимери АД са се обезценили с повече от половината от стойността си. Общата загуба за холдинга е 1,95 млн. лв.

Решението подлежи на обжалване пред Върховния касационен съд в едномесечен срок.

Последната сделка с акции на Полимери АД е от 30 юни 2011 г. при цена от 1,876 лв./акция, а пазарната капитализация на дружеството е 9,99 млн. лв.

Свързани компании:

Полимери АД(51P)

Българска Холдингова Компания АД(BHC)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:03 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още