IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търгово предложение към акционерите на ИХБ Електрик на цена от 10,59 лв.

Предложител е ЗММ-България холдинг АД, дъщерно дружество на Индустриален холдинг България АД

08:34 | 05.09.17 г.
<p>
	<em>Тези хидрогенератори вече няма да бъдат произвеждани. Снимка: дружеството</em></p>

Тези хидрогенератори вече няма да бъдат произвеждани. Снимка: дружеството

ЗММ-България холдинг АД е отправило търгово предложение към акционерите на ИХБ Електрик АД (бившето Елром-ЗЕМ АД) при цена от 10,59 лв., стана ясно от съобщение, публикувано чрез Бюлетин Investor.bg. Комисията за финансов надзор не е взела отношение по предложението.

ИХБ Електрик произвеждаше електрически машини, основно за турбини за ВЕЦ, например за язовир Цанков Камък.

Сега има решение за преустановяване на дългогодишната основна дейност в сферата на електрическите машини. Новата дейност ще е свързана с отдаване на площи под наем, продажба на обособени имоти и терени, разпродажба на специализирания машинен парк.

ИХБ Електрик АД е базирано и притежава площи на бул. "Рожен" в София, в непосредствена близост до Базар Илиянци. Това предопределя и съдбата му в областта на недвижимите имоти, а не на машиностроенето, като последното би било по-адекватно далеч от София, където цената на недвижимите имоти е висока.

Собственият капитал на ИХБ Електрик АД към 30 юни 2017 г. е 12,7 млн. лв., загубата за полугодието възлиза на 129 хил. лв., а продажбите - на 2,1 млн. лв. Балансовата стойност на притежаваните земи (терени) е около 3,9 млн. лв.

След обявяването на предложението за търгово предложение в 16:18 ч. в понеделник в Бюлетин Investor.bg последваха 7 сделки, с които бяха изкупени стоящите оферти "продава" на цени 8,9 лв. и 9 лв. за акция за общо 1 440 книжа. Ако търговото бъде одобрено на цена 10,59 лв., днешните купувачи ще спечелят около 18%.

Търговият предложител ЗММ – България холдинг АД притежава 93,96% от капитала на ИХБ Електрик АД.

Акциите на ИХБ Електрик АД поскъпват с 300% в последните 12 месеца до 9 лв. за брой и 10,9 млн. лв. пазарна капитализация. През периода са изтъргувани 86 506 акции, или 7,1% от всички издадени.

Материалът е с аналитичен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.

Свързани компании:

ИХБ Електрик АД (Елпром-ЗЕМ АД) (отписано)(55E)

Индустриален Холдинг България АД(IHB)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:58 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още