IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Васил Велев: Капиталовият пазар не е алтернатива на банковото финансиране

Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България определи еврофондовете като по-надежден източник на финансиране

11:06 | 28.11.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Васил Велев: Капиталовият пазар не е алтернатива на банковото финансиране

Капиталовият пазар не е алтернатива на банковото финансиране. Даже не е на второ или на трето място. Еврофондовете са по-надежден източник за финансиране на проекти от капиталовия пазар. Това мнение изказа Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), по време на Forex Forum Investor.bg.

Той коментира измененията и допълненията в Закона за публичното предлагане на ценни книжа (ЗППЦК). С тях се занижава прага на търговото предложение. Велев изтъкна, че единствената положителна промяна е изменението на чл. 114, според което представляващите юридическите лица се включват към свързаните лица.

Появява се и нов субект в търговското право – т.нар. непублично дружество, което е дъщерно на публично.

Той обясни, че отговорност за управлението на това дъщерно дружество носи мениджмънтът на публичното дружество. Действията му трябва да бъдат одобрени от управителния орган на публичното дружество, като преди това ставаше от Общото събрание.

Велев се спря и на процедурите за разпореждане с активи на дъщерни дружества. Увеличава се обхватът на сделките – това се отнася не само за прехвърлянето на материалните активи, но и на финансовите активи.

„Приключи се практиката всяка една сделка между дружества в една група да подлежи на предварително одобрение“, обясни председателят на АИКБ.

Той изтъкна, че е проблем за дружествата, ако в поканата за свикване на Общо събрание на акционерите проектът е изписан така, както ще се гласува, и те не могат на самото събрание да гласуват или вземат решение, различно от предварително оповестения проект в Търговския регистър. Тази практика удължава и забавя процесите.

Какво още разкри Васил Велев за нормативните промени може да научите от видео материала!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:17 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още