IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Високодоходните депозити в КТБ са история

Квесторите обявиха с колко се намаляват апетитните лихви по привлечените средства в банката

15:02 | 05.07.14 г. 21
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Високите лихвени проценти, които Корпоративна търговска банка (КТБ) предлагаше за привличане на депозити, вече са история. Това става ясно от Скалата на стандартните лихвени проценти, които КТБ прилага към привлечените средства от клиенти, приети от квесторите на финансовата институция.

Както е известно, КТБ временно не извършва банкови операции, тъй като заради рязък отлив на депозити поиска БНБ да назначи квестори. Централната банка удовлетвори искането, като за момента ангажиментът на институцията е търговската банка да отвори за работа с клиенти на 21 юли.

В момента тече одит на дейността на КТБ, като резултатите на одиторите се очакват съвсем скоро. БНБ пое ангажимент одитът да бъде извършен за десет работни дни след затварянето на банката, а този срок изтече в петък.

За края на апетитните лихви стана ясно още на 30 юни, когато БНБ обяви решение служебно да бъдат намалени лихвените проценти по депозитите в КТБ до „средния им пазарен размер за банковата система по видове, матуритет и валути, изчислен съгласно лихвената статистика на БНБ за размера на лихвените проценти по депозити към май 2014 г.”.

Решението влезе в сила от 1 юли, а скоро след това беше публикувана и скалата, по която ще се променят лихвените проценти.

Лихвата по един от най-атрактивните депозити на КТБ, така наречения „Депозит 4х4”, който дълго време бе продуктът с най-висока лихва на целия пазар, е орязана. Депозитът се предлагаше за четири четиримесечни периода, като лихвата беше 8,85 на сто на годишна база, а след 1 юли ще се олихвява с 3,22 на сто на годишна база.

Самият продукт бе изтеглен от пазара още през ноември 2013 година.

Друг продукт, който предизвикваше огромен интерес сред вложителите, беше така нареченият  „Преференциален безсрочен депозит за физически лица”, който се предлагаше в евро и щатски долари. При него салдата над 25 000 единици се олихвяваха със 7,5 на сто в евро и 6,5 на сто в щатски долари.

Депозитът е особено атрактивен, тъй като позволява теглене и довнасяне на средства, а олихвяването се извършва на 31 декември. Той обаче не се предлага от 31 март 2014 година.

След решението на квесторите се премахват различните прагове на олихвяване, а апетитните проценти са заменени с 2,74 на сто в евро и 1,86 на сто в щатски долари.

Квесторите на КТБ напомнят, че сумите по банковите  сметки, включително средствата, предоставени от клиенти въз основа на действащи договори за оттеглени депозитни продукти, са защитени от Фонда за гарантиране на влоговете в банките /ФГВБ/, който гарантира пълното им изплащане, чрез търговска банка, съгласно Закона за гарантиране на влоговете в банките, на едно лице независимо от броя и размера им до 196 000 лв., като към посочената сума се включват и начислените лихви към датата на решението на БНБ за служебна промяна в лихвените проценти.

Припомняме, че това не важи за лицата, на които са били предоставени привилегировани лихвени условия, различни от официалната тарифа на КТБ, както и за лицата, притежаващи акции, които им осигуряват повече от 5 на сто от гласовете в общото събрание на акционерите и членовете на управителния и надзорния съвет, съответно на съвета на директорите на КТБ, на прокуристите и на членовете на органите й за вътрешен контрол.

Новата тарифа на КТБ АД може да разгледате тук

 

Свързани компании:

ТБ Корпоративна търговска банка АД - в несъстоятелност(6C9)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

18
rate up comment 14 rate down comment 3
sdk
преди 9 години
от това всички БГ спестители губим. печелят само чуждите банки. които предлагат лихви дори под нивото на инфлацията. както се казва пак си вкарахме авто-гол. българска му работа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 2 rate down comment 1
popo323
преди 9 години
Май не си уцелил точната статия , но пък ти си знаеш най добре . ;)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 8 rate down comment 5
Lesov
преди 9 години
Поправете ме ако бъркам, но не трябва ли целото това нещо да се съгласува и още повече да се разреши от главния конструктор на действащата централа, който е руски ?? Някак си не ми се връзва, че той ще разреши просто ей така...чини ми се че най-накрая ние вкупом ще платим неустойка на Вестингхаус за отказ от изпълнение на проекта след първоначално подписване и това е идеята на занятието...май май точно според международните закони, си се изисква разрешение от главния конструктор и без него не може.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 19 rate down comment 2
space-man
преди 9 години
Е сега като се наредят нетърпеливи вложители да си приберат парите заради орязаните лихви, кой ще им е виновен? Това ли беше най-важното след като като мушмороци се озъртаха и чудеха какво да правят и кого да слушкат. Пълна пародия!"Случаят с тази банка бил по-особен", е къде са били институциите до сега?Куп въпроси и никакъв отговор. Човек се чуди има ли пилот в самолета или е безпилотен и го управляват дистанционно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 21 rate down comment 2
Van Basten
преди 9 години
За пореден път се доказва, че в държавната администрация работят само хора без грам идея за пазара.Наистина изключително лесно и прозорливо решение да се намалят разходите като се свалят лихвите по депозитите (как ли мениджмънта на Корпоративна не се е сетил сам да направи това преди кризата :) ) ! Но защо ли пък да се замислят какво ще породят с това свое решение ТОЧНО В ТОЗИ МОМЕНТ ?!? След паниката, която стана преди 2 седмици (друг е въпроса какво я породи и че нямаше основания за нея), вместо да мислят как да мотивират депозантите да следват вълната и да не теглят парите си, те премахват единствената причина поради която някой би си държал парите в банка под особен надзор - по-добрата доходност.... Явно са решили да набутат държавата с няколко милиарда да замества депозитната база....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 30 rate down comment 4
popo323
преди 9 години
Винаги ще има две гледни точки . Този който е взел кредити ще реве ,че лихвите са високи , но те реално лихвите по кредити не зависят от тези които са по депозити . Нали не очаквате сега да се свалят и двойно лихвите по кредити , по скоро може тях да ги вдигнем , за да подобрим резултатите на банката . Така расъждават чиновничета . За тях стабилизация на една банка се извършва чрез намаляване лихвите по депозити , вдигане лихвите по кредити , нарстване поне двойно на таксите и вдигане тройно заплатите на всички в банката . Резултата обикновено е масово теглене на депозити , ама как да им го обясниш. Пълна мъгла тегне и върху собственика на банката , укрил се е в чужбина . Ако се разприказва какво е правено ,тогава ще стане интересно .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 12 rate down comment 1
Mesoiadess
преди 9 години
Датата ще се окаже "занда" за вложетелите :) , защото те ще се появят в "реалността" на 21.07
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 10 rate down comment 26
kolojiko
преди 9 години
Ама защо да дават по-високи лихви, то е крайно време да почнат да се инвестират другаде тези пари. Да се държат пари на депозит е най-вредното нещо за икономиката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 12 rate down comment 1
Андрей Любенов
преди 9 години
От тогава се прилага новата тарифа. Засега официалната информация е, че банката отваря на 21.07.Поздрави
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 19 rate down comment 3
needtoknowmore
преди 9 години
Вие май забравяте, че нашите политици ще я превръщат в държавен кредитор! Така, че през оно им е за пазарна и пазарните механизми - като всичко друго държавно и това ще се източи по най-бързият начин!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още