IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бургаският кв. "Крайморие" скоро ще е модерен курорт, според главния архитект

Собствениците на земеделски имоти там вече имат право да променят предназначението на земята

08:42 | 26.05.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Бургаският кв. "Крайморие" скоро ще е модерен курорт, според главния архитект

Скоро бургаският квартал "Крайморие" ще има нов съвременен сграден фонд с курортни функции. Идеята е кварталът да стане привлекателна зона за живеене и туризъм, с прекрасна гледка към залива. Това казва в интервю за „Стандарт“ главният архитект на града Веселина Илиева.

Тя пояснява, че според  Общия устройствен план (ОУП) на Бургас, който е одобрен от Общинския съвет през 2011 г., собствениците на земеделски имоти вече имат право да променят предназначението на земята, след като заплатят дължимите държавни такси. Няма никаква пречка да се реализират проекти, казва арх. Илиева. 

„С ОУП бяха определени териториите с потенциал за развитие на градската територия, както и зоните, които следва да бъдат преструктурирани и да променят функциите си, предвид тяхното местоположение. С ОУП се създаде възможност за обособяване на бизнес зони, разширение на жилищните територии за ниско застрояване и на курортните зони. Дадени бяха решения за изнасяне на активните производствени мощности в обособени промишлени зони. Предвидихме и изграждането на градски зоопарк в местността Капчето и зони за крайградски отдих. Основна задача на ОУП беше решаването на проблемите на транспорта и изнасянето на транзитното движение извън същинската градска територия“, допълва архитектът.

Тя припомня значимите проекти, реализирани в града през последните години – обновената сграда на Морското казино, реконструкцията на северната част на Приморски парк, това, че символът на Бургас - Мостът, е изцяло реконструиран и отворен за достъп. На пристана могат да акостират малки плавателни съдове и рибарите да ловят риба.

„Но като че ли слабостта на бургазлии е остров Св. Анастасия, който бе реконструиран и след дълги години на разруха сега отново посреща туристи. Друг много важен проект за града е Морската гара, която изградихме с общи усилия на държавата и общината и която вече втора година посреща пасажери от круизни кораби. След дълга битка успяхме да се преборим и да отворим града към морето. Вече е факт достъпът на хората до пристанището“, казва тя.

„За рибарите сме осигурили две основни зони - северна и южна. Дълги години не беше решен проблемът с рибарското селище в Ченгене скеле. С огромни усилия успяхме да изготвим и одобрим ПУП за територията на селището. Сега тече процедура по промяна на предназначението на земята, тъй като тя е в държавен горски фонд. Изготвени са проекти за изграждане на инфраструктура - ел. мрежа, ВиК, улици и пречиствателна станция, за които търсим финансиране. Изготвен е ПУП за ново рибарско пристанище в директна връзка с рибарското селище. Предстои изготвянето на инвестиционен проект и реализацията му. В кв. "Сарафово" новото съвременно рибарско пристанище за над 100 плавателни съда е вече факт. Скоро ще посрещне своите обитатели“, допълва главният архитект.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 4
redcretin
преди 8 години
Айде, сега и всичко около Бургас ще се БЕТОНИРА :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още