IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЗК глоби "Обзор Бийч Ресорт" за заблуда на клиенти

Дружеството стопанисвало апартаментен комплекс без удостоверение за категоризация на свое име

14:12 | 03.05.16 г. 1
КЗК глоби "Обзор Бийч Ресорт" за заблуда на клиенти

Санкция от 50 хил. лева наложи Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) на варненското дружество „Обзор Бийч Ресорт“ ООД. Причината е нарушение на Закона за защита на конкуренцията (ЗЗК) - въвеждане в заблуждение, съобщи КЗК.

Комисията се позовава на кореспонденция на дружеството (за периода октомври 2014 – януари 2015 г.) до собственици на апартаменти в хотелския комплекс „Обзор Бийч Ресорт“ и туроператори. Дружеството обявява, че е поело управлението на комплекса в цялост, без да уточнява за своите клиенти и партньори същественото обстоятелство, че не притежава удостоверение за категоризация на обекта на свое име.

В производството е установено, че към същия момент е налице валидно удостоверение за категоризация за същия комплекс на името на конкурентното дружество „Обзор Бийч Резорт Вакейшън” ЕООД.

Затова КЗК приема, че твърденията на „Обзор Бийч Ресорт“ ООД съдържат неверни сведения за съществени свойства на предлаганата услуга. 

Комисията решава, че става дума за грубо нарушение на правилата на лоялната и честна конкуренция, като изложените от дружеството твърдения оказват дългосрочно негативно влияние върху дейността на конкурент за целия сезон 2015 г.

В случая се намесва и Комисията за защита на потребителите (КЗП), която информира КЗК, че „Обзор Бийч Резорт Вакейшън” ЕООД е юридическото лице, което е вписано в удостоверението за категоризация на апартаментния хотел в Обзор.

В позицията на „Обзор Бийч Ресорт” ООД до КЗК се посочва, че лицето, което има право да извършва дейност в комплекса - „Холидей Мениджмънт” ООД, е в несъстоятелност. Според „Обзор Бийч Ресорт” ООД конкурентът „Обзор Бийч Резорт Вакейшън” ЕООД без каквото и да било правно основание ползва всички имуществени и неимуществени активи на „Холидей Мениджмънт” ООД.

И двете страни са подали сигнали до институциите срещу конкурентите си, като в спора са намесени правата върху търговската марка, доставките на ток и вода, стопанисването на комплекса, таксите, които се събират от собствениците на апартаментите. Отправят се взаимни обвинения за нелоялно привличане на клиенти.

Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
marto76
преди 7 години
И тази глоба им е малко!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още