IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нов онкологичен център във Варна затваря цикъла за лечение на онкоболни

Новият център ще доведе и чужденци за лечение, заяви по време на откриването премиерът Борисов

15:26 | 03.04.15 г. 1
<p>
	Лентата прерязаха здравният министър Петър Москов, регионалният&nbsp; Лиляна Павлова и министърът на спорта Красен Кралев. <em>Снимка: МЗ</em></p>

Лентата прерязаха здравният министър Петър Москов, регионалният  Лиляна Павлова и министърът на спорта Красен Кралев. Снимка: МЗ

Открит е нов онкологичен и лъчетерапевтичен център „Света Марина” в едноименната университетска болница във Варна. Проектът на стойност 19 млн. лева се финансира от Европейския фонд за регионално развитие и от държавния бюджет, съобщиха от пресцентъра на здравното министерство.

Лентата на новоизградения център беше прерязана в присъствието на премиера Борисов Борисов, министърът на здравеопазването д-р Петър Москов, министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова и министърът на младежта и спорта Красен Кралев.

„С новооткрития център е завършен цялостният кръг за лечение на онкозаболяванията във Варна“, каза министър Петър Москов. Чрез ускорителите се затваря цикълът на лечение на онкоболни пациенти в болница „Св. Марина".

До края на 2015-та в комплекса ще бъде инсталиран и трети линеен ускорител от най-висок клас, който ще има възможност за радиохирургия, или т. нар. кибернож. Така на практика центърът ще стане най-големият и модерен комплекс за онколечение в България, допълни той.

По думите на Москов изграждането и откриването на този център с високотехнологична апаратура е не само от регионално, но и от национално значение. Той посочи, че българският пациент вече няма да ходи на лечение в чужбина и ще получава качествено лечение на онкологичните заболявания в България. Ще се прекрати и чакането с месеци на пациенти, които имат нужда от лечение, допълни Москов.

Годишно в България се диагностицират около 300 000 пациенти с онкологични заболявания, като 40% от тях не получават лечение. До 2020 година заболеваемостта от основните болести, които са причина за смъртността у нас, ще бъде сведена до средноевропейската, каза още здравният министър.

„Обединяваме онези групи заболявания, между които са майчиното и детското здравеопазване, онкологията, сърдечно-съдовите заболявания и други, които са масовите заболявания за българите в момента. Тези заболявания ги обединяваме в основния пакет на Здравната каса. Ще се опитаме да прекратим възможността за възникване на основните и масови страдания, които причиняват здравно-демографските проблеми на България от много години, които водят до ужасяваща смъртност, чакани и нужда от доплащане”, посочи Петър Москов.

Премиерът Бойко Борисов е на мнение, че новият онкоцентър в университетската болница "Св.Марина" ще „доведе и чужденци за лечение и ще има опашка, както в Турция“, допълва БТА.

До две години Варна ще върне стария си блясък, заяви още премиерът в крайморския град. По думите му това ще стане с "докарването" на магистрала "Хемус" до града, с основното преасфалтиране на булевардите, с градската среда.

През тази година започват да се строят двата лота на магистрала "Хемус" от Ябланица до Ловеч, коментира още той. Борисов уточни, че ще бъде направен ремонт на тази част от магистралата, която по думите му "не е пипана от 30-40 години освен да се кърпи". Паралелно с това продължава да се работи на участъка Шумен-Белокопитово, ще бъде направен ремонт и на магистрала "Тракия" от Пазарджик до Пловдив.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:25 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
stanislavr
преди 8 години
Интересно какво означава затворен цикъл при лечение - параклис, траурна агенция и гробище... да не дава господ *** политици и журналисти ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още