IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нова претоварна станция за отпадъци заработи в Балчик

Тя е част от регионалната система за управление на отпадъците в Добричкия регион

17:45 | 30.07.15 г.
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Нова претоварна станция за отпадъци заработи в Балчик. Тя е част от регионалната система за управление на отпадъците в Добричкия регион.

Станцията в Балчик ще обслужва крайморските добруджански общини Балчик, Каварна и Шабла. Общият капацитет на приеманите отпадъци в Балчик ще е 12 351 тона годишно. Те ще бъдат сепариранив и подготвяни за транспортиране към регионалното депо в Добрич, което ще обслужва 9 общини с 190 000 жители от 226 населени места.

Съоръжението в Балчик е на стойност близо 5 млн. лв. Общата стойност на цялата инвестиция по оперативна програма "Околна среда"  2007-2013 е почти 38 млн. лв., посочи заместник-министърът на околната среда Красимир Живков, цитиран от пресцентъра на МОСВ.

В системата е вложена компостираща инсталация за биоразградими отпадъци с отделна площадка за рециклиране на строителните отпадъци. България е поела пред ЕС ангажимента до 2020 г. да се рециклират 70% от строителните материали и 50 на сто от битовите отпадъци, каза зам.-министърът.

Той допълни, че България е заложила изграждането на 54 регионални системи, вече са готови 38, а по 9 се работи.

След  завършването на претоварната станция община Балчик е готова да премине към рекултивация на старото депо.

През септември предстои да заработи нова претоварна станция и в Тервел, която ще бъде присъединена към регионалната система на Добрич.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:27 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още