IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Всеки втори търговец в Слънчев бряг крие обороти

В присъствието на данъчни дневните приходи на паркинги и заведения в курорта се завишават многократно, показват проверки на НАП

12:58 | 22.06.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Питейни заведения, нощни клубове, кафенета и паркинги на територията на Слънчев бряг масово не отчитат оборотите си. Това показват данните от проверките на Националната агенция за приходите (НАП) в курортния комплекс през изминалия уикенд.

В съобщението на данъчните се посочва, че по време на откритото наблюдение на 18 юни паркинг отчита с 1200% повече оборот, отколкото седмица по-рано. Тогава са издадени касови бележки само на 13 клиенти на съоръжението.

Не по-различна е ситуацията и с нощните заведения на територията на курорта, допълват от приходната агенция. Дискотека, част от популярна верига, регистрира оборот от 32 хил. лева в нощта, в която инспекторите на НАП следят издаването на фискални бонове. Седмица по-рано същият клуб е отчел три пъти по-нисък оборот. Друго нощно заведение отчита 5 пъти по-високи приходи от тези, които са регистрирани седмица по-рано и 9 пъти по-високи от тези, регистрирани година по-рано - в събота, на 13 юни 2015 г. 

По време на наблюденията при почти всички заведения в Слънчев бряг данъчните отчитат значително покачване на оборотите, когато следят за издаването на фискални бонове. На собствениците на няколко обекта ще бъдат направени ревизии като физически лица, а наблюденията на заведенията ще продължат и през целия туристически сезон, допълват от данъчната служба.

Общо за трите дни на интензивни проверки на територията на Слънчев бряг (от 17 до 19 юни) данъчните са проверили близо 300 обекта.

По време на проверките данъчните използват различни методи за контрол, сред които покупки на принципа на тайния клиент, пряко физическо наблюдение, оборотите на хиляди заведения се следят в реално време чрез дистанционната компютърна връзка на касовите апарати със софтуера на НАП.

Гражданите могат да подават сигнали за търговци, които укриват оборот или не издават касови бележки на телефон 0700 18 700.

От 1 юли в курортни комплекси по Северното Черноморие започват съвместни проверки на Националната агенция за приходите, МВР, агенция "Митници", Комисията за защита на потребителите и други органи за спазването на данъчно-осигурителното законодателство.

Ще се следи и за издаването на фискални бонове. Ще се проверяват местата за подслон, туристическите атракции, услугите, търговците, валутните бюра.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
Атанасио
преди 7 години
5 000 000 000 лв. е сенчеста икономика - се ощетява бюджета ГОДИШНО5 000 000 000 лв. са кражби през разходите на бюджета пак ГОДИШНО5 000 000 000 лв. плоският данък ощетява бюджета ГОДИШНО - http://atanasio.blog.bg/drugi/2013/08/02/kak-se-ograbi-bylgariia.1135939 Останалото съм го обяснил в отворено писмо - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1759863650958528
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още