IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

80 хил. асансьора у нас не отговарят на изискванията за безопасност

Липсва желание у институциите да се справят с проблема, смятат от Асоциацията на асансьорните техници

11:14 | 09.02.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
80 хил. асансьора у нас не отговарят на изискванията за безопасност

80 хил. са опасните асансьори у нас, сочат данните на Асоциацията на асансьорните техници. Пред БНТ председателят на асоциацията Валентин Маринков посочи, че произведените преди 1990 година асансьори са вече много амортизирани и не отговарят на европейските изисквания за безопасност.

В някои случаи асансьорите се водят технически изправни  по документи, но въпреки това са опасни, защото не са монтирани предпазни съоръжения, които да пазят от инциденти возещите се в тях. Такива например са автоматична врата, претоварващо устройство или щит, който да предпазва от изпадане в шахтата. 

Според Маринков липсва желание у институциите да се справят с проблема. Той обясни, че асоциацията, съвместно със сдружението на производителите и вносителите на асансьорна техника, са изготвили програма за обезопасяване на асансьорите у нас.

Тя е била изпратена до всички ангажирани институции, сред които Държавната агенция за метрологичен и технически надзор и Министерството на икономиката, медиите и представителството на ЕС у нас.

Реакция обаче е имало само от страна на медиите и на европейското представителство с коментар, че не могат да се месят във вътрешните работи на страна, членка на общността.

Валентин Маринков подкрепи и идеята за повишаване на таксата за абонамент за поддръжка на асансьорите с мотива, че сумите, които се събират сега, са нищожни и не позволяват извършването на качествена профилактика. Според него е нормално сумите да се повишат с около 50%. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:35 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още