IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Англичани и ирландци продават жилищата си в България

Вторичният пазар на ваканционни имоти у нас е по-силен в момента и се движи основно от руските купувачи и британските продавачи

09:00 | 02.08.12 г. 2
Автор - снимка
Редактор
Англичани и ирландци продават жилищата си в България

Англичаните и ирландците отново са главни действащи лица на българския пазар на ваканционни имоти, но този път са от другата страна – на продавачите.

Именно британците, които преди години са инвестирали в евтин имот в строеж, движат вторичния пазар на ваканционни имоти у нас, който в момента е водещ за целия сегмент, посочват от агенцията за имоти Форос в доклада си за българския жилищен пазар през първото полугодие.

Основните купувачи на втори дом в България са руснаци, като те предпочитат жилищата по Южното Черноморие, но вече обръщат поглед и към планинските ни курорти, както и към селските къщи по Северното Черноморие.

През първите шест месеца на 2012 г. се наблюдава ръст в сключените сделки при ваканционните имоти по Черноморието от над 17%, показват данните на компанията.

Средната офертна цена на ваканционните имоти по Южното Черноморие към края на юни 2012 г. е около 750 евро/кв.м.

Търсенето в планински курорти също е завишено главно заради понижението в цените (средната офертна цена стигна около 710 евро/кв.м). Сред планинските курорти предпочитани са Банско, Разлог, Боровец и Добринище.

Експертите посочват, че се търсят предимно обзаведени имоти в работещи комплекси с цел собствено ползване (почивка). Най-предпочитаните ваканционни жилища са малките апартаменти с една спалня или студиа с площ 40-50 кв.м.

Водеща при вземане на решение за покупка е цената, която са склонни да заплатят купувачите, а не толкова отстоянието на имота от плажната ивица или ски-лифтове.

Пазарът на ваканционни жилища в България обаче още не може да се възстанови от кризата. През първото шестмесечие спрямо същия период на миналата година сградите с ваканционни жилища в строеж са намалели със 70%, а завършените ваканционни имоти – с 87 на сто.

Малкото новозапочнати строежи са изцяло концентрирани по Южното Черноморие, основно в Св. Влас и Слънчев бряг.

Експертите отчитат и срив на търсенето на луксозните имоти по морето, както и на скъпите апартаменти около голф игрищата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:28 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
the_evil_lord_Darth_
преди 11 години
Препоръчително за тези, които се чувстват хора!http://***.videoclip.bg/watch?v=21245
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
the_evil_lord_Darth_
преди 11 години
Всеки иска пърче от Земния Рай/място, на което Златна Сиеста/температурата на топене на златото, когато се правят златни кюлчета за Задължителните Минимални Резерви на Банките/ и Коледа се случват в един и същи момент - Мила Родино, Ти си Земен Рай!http://***.videoclip.bg/watch?v=21245Нито един чужденец, не би могъл да си позволи пърче от този Земен Рай законно, без да е станал/а Истински Български/ка Гражданин/Гражданка, т.е. без истински докумет за Българско Гражданство.http://***.videoclip.bg/watch?v=21245
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още