IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БАСЗЗ: Държавата има информация, но не ни казва кой незаконно обработва земя

В същото време държавата направи проверка кои получават субсидии за земите от държавния поземлен фонд без договор с държавата и ги глоби в троен размер, заявиха от асоциацията на собствениците на земеделски земи

15:56 | 03.12.10 г.
<p>Борислав Петков. Снимка: Investor.bg</p>

Борислав Петков. Снимка: Investor.bg

Държавата има информация, но не ни казва кои незаконно обработват земята ни, заяви Борислав Петков, председател на Българската асоциация на собствениците на земеделски земи (БАСЗЗ) по време на семинар в Банско. Членовете на асоциацията са вторият по големина собственик на земя у нас след държавата, като имат над 2 млн. дка.

"В същото време държавата направи проверка в Държавен фонд „Земеделие“ - Разплащателна агенция кои получават субсидии за земите от държавния поземлен фонд, отдели тези без договор с държавата и ги глоби в троен размер", каза още Петков.

"За миналата година държавата не ни даде справката, а сега ни мотае вече два месеца и половина между Министерство на земеделието и Разплащателна агенция. Това е двоен стандарт, тоест държавата ползва информацията за получателите на субсидии от Разплащателна агенция по парцели, а на нас не ни дава справката", сподели Петков.

"Ние ще открием кои обработват земята ни, но това ще отнеме около две години", смята Петков.

През тази година държавата за първи път призна, че земи от държавния поземлен фонд се ползват неправомерно. За трета година акцентираме върху тази практика и на земя на нашите членове, споделят от асоциацията.

Всяка община е длъжна да създаде сметка, в която да постъпват средствата от обработването на земите, за които арендаторите нямат договори със собствениците. Договорът за обработка се сключва с общината, като получените ренти могат да се получат от собствениците в срок от 3 години. След това те стават общински. Практиката показва, че 80% от средствата няма да бъдат потърсени и при 8 млн. дка неправомерно ползвани земи при рента от 15 лв./дка това прави 120 млн. лв., 80% от които ще получат общинските бюджети.

Само при земята на членове на БАСЗЗ е констатирано неправомерно ползване на над 300 хил. дка от земите, или над 10%. Асоциацията е сезирала 67 кмета и са издадени 200 заповеди за неправомерно ползване на 25 хил. дка, сподели Петков.

По време на изявлението му стана известен и търг за отдаване под наем на 20 хил. дка държавна земя в Свищовско при наем от 75 лв. на година.

Свързани компании:

Агро Финанс АД(AGF)

Булленд инвестмънтс АДСИЦ(LAND)

Адванс Терафонд АДСИЦ(ATER)

ЕЛАРГ Фонд за Земеделска Земя АДСИЦ - ликвидирано(4EC)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още