IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ботаническата градина окончателно минава в ръцете на Софийския университет

Няма да се извършват строителни дейности и да се отдават площи под наем, коментира ректорът на СУ проф. Иван Илчев

13:10 | 06.04.11 г.
Ботаническата градина окончателно минава в ръцете на Софийския университет

С решение на Министерския съвет се отнема от Министерството на културата правото на управление върху 183 дка в комплекса "Двореца" в Балчик и се предоставя на Софийския университет „Св Климент охридски“. Под управлението на културното ведомство остават намиращите се в комплекса сгради, съобщиха от пресслужбата на кабинета.

„Беше взето решение, което е в полза на обществения интерес, в полза на запазването на градината не само като парково туристическо пространство, но и като място за обучение на студенти и за осъществяване на научни изследвания“. Това заяви ректорът на Софийския университет проф. Иван Илчев, цитиран от БТА.

В решението на МС категорично се потвърждава желанието на Софийския университет да не се строи нищо на територията на Ботаническата градина, която остава "запазена територия", коментира още проф. Илчев. Той добави, че в градината няма да се извършват строителни дейности и няма да се отдават площи под наем. Предстои преподписване на споразумението с Министерството на културата, каза ректорът на висшето училище.

Спорът за управлението на Ботаническата градина в Балчик между СУ и МК продължава вече 12 години, надяваме се, че "едно следващо правителство няма да отмени сегашното решение за управлението на градината", заяви проф. Илчев.

Очаква се утре в 9.00 ч. символично да се отвори централният вход на СУ, който беше затворен на 4 април в знак на протест срещу отнемането на правата на висшето училище за управление на Ботаническата градина в Балчик.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още