IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Брокери: Земеделската земя е ценен актив

Търговията с правата на Адванс Терафонд АДСИЦ продължава до 28 март

14:12 | 20.03.06 г.
Брокери: Земеделската земя е ценен актив
По време на днешната борсова сесия бяха изтъргувани 996 820 броя от правата на Адванс Терафонд АДСИЦ, или 9,02 на сто от общия брой издадени права. Сключените сделки днес бяха 103, като минималната цена бе 0,10 лв., а максималната - 0,13 лв.

Според Христо Дженев от Интеркапитал Маркетс причината за големия интерес към правата е водената от дружеството активна политика по закупуването на земеделски земи, като до този момент са закупени над 43 хил. дка земя.

Пазарът на земеделска земя у нас тепърва ще се развива, като според повечето анализатори ръстът ще бъде 2- 3 пъти в годините след присъединяването на страната в ЕС спрямо сегашните цени. Интересът е продиктуван също от стабилния мениджмънт, който се слави с много добро име на пазара. Позицията е силно ликвидна, което улеснява както достъпа, така и излизането от нея. От друга страна рискът е по-нисък в сравнение с някои други компании на БФБ, което прави АДСИЦ-овете предпочитани от балансираните инвеститори и от фондовете", допълни брокерът.

Според Владислав Панев голямото предлагане от страна на един инвеститор е направило цените на правата на "Адванс Терафонд" атрактивни за покупка, затова и желаещите да купуват на нива с около 10% по-ниски от рекордните стойности на дружеството са били много. "Лично аз очаквам продажбите да понамалеят и котировките на правата да се установят на по-високи цени още през следващите дни", обобщи изпълнителният директор на КД Секюритис.

“Част от търговията днес е вследствие на продажбата на акции и попълването им с права (арбитраж). Друга част са очакванията на инвеститорите относно действията на фонда със средствата от увеличението на капитала”, заяви от своя страна Светозар Абрашев от ПФБК ООД.

Според Минчо Минчев от ТБ Инвестбанк перспективите за приемането ни в ЕС и достъпът до еврофондовете на земеделските производители превърнаха земеделската земя в атрактивен актив. "Дружествата от типа АДСИЦ, инвестиращи в земеделска земя, очевидно уцелиха правилния момент и, закупувайки големи количества земя на сравнително ниски цени, предоставят на инвеститорите добра бъдеща доходност. Интерес към тези дружества има и от външни инвеститори, което прави целесъобразни големи увеличения на капитала”, поясни той. 

Търговията с правата на фонда продължава до 28 март, а ден по-късно е последната дата за подаване на заявления за участие в увеличението на капитала. На 6 април ще се проведе аукцион за неизползваните права, а всеки ден до 21 април новите акции могат да се заплащат и записват.

Днес в 46 сделки бяха изтъргувани 21 370 броя от книжата на Адванс Терафонд на цени между 1,32 и 1,34 лв., като средната цена на фонда отчете понижение от 0,75 на сто до 1,33 лв.

Свързани компании:

Адванс Терафонд АДСИЦ(ATER)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:58 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още