IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на жилищата в България са се повишили с 0,2% през второто тримесечие

Националната статистика отчита забавяне на годишния спад на цените им до 2,6%

12:03 | 23.07.12 г. 9
<p>
	Средната пазарна цена на жилищата за страната през второто тримесечие на 2012 г. е била 885,32 лв./кв. м. <em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Средната пазарна цена на жилищата за страната през второто тримесечие на 2012 г. е била 885,32 лв./кв. м. Снимка: Investor.bg

Леко увеличение на цените на жилищата* в България през второто тримесечие на годината регистрира Националния статистически институт (НСИ).

Данните на националната статистика сочат, че в периода април-юни цените на жилищата са се покачили с 0,2% средно за страната, след като през първите три месеца на годината регистрираха спад от 0,4%.

Наблюдава се и забавяне на годишния спад на цените на жилищата. От НСИ съобщават, че през второто тримесечие спрямо същия период на миналата година е измерен ценови спад от 2,6%, докато през първото тримесечие спрямо първите три месеца на миналата година цените отбелязаха понижение от 4,3%.

През второто тримесечие на 2012 г. спрямо предходното е регистрирано увеличение на цените в 13 от областните градове, посочват от националната статистика. Най-голям ръст е регистриран в Търговище – 3,5%, Разград – 3,4%, и Велико Търново – 3,1%.

Намаление на цените на жилищата през второто тримесечие спрямо първото е отчетено в 14 от областните градове. Най-силен спад на цените е регистриран в Хасково (-3,9%), Враца (-2,8%) и Перник (-2,7%).

Средната пазарна цена на жилищата за страната през второто тримесечие на 2012 г. е била 885,32 лв./кв. метър, отчитат от националната статистика.

Най-високи са били средните цени в столицата София - 1 457,38 лв./кв. м, следвана от Варна – 1 429 лв./кв. м и Бургас - 1 151,17 лв./кв. метър.

Вижте графика с движението на цените на жилищата в България през последните години.

*Индексът на пазарните цени на жилищата, изчисляван от НСИ, оценява общото относително изменение на цените на съществуващите жилища - апартаменти (изключват се новопостроените апартаменти, къщи, луксозни жилища). Обект на статистическото изследване са цените на реално продадените от домакинствата апартаменти в областните градове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 3 rate down comment 1
mikewolf
преди 11 години
Ще, Ще ама засега Не, Не . :)А коментарите ти как се върти колелото на пазара се изтъркаха. Под всяка стаия за имоти само това повтаряш.Затова и те засякоха за тревата и небето. Що се отнася до фактите, разбира се, че второто тримесечие ще има повече продажби от първото. Кой е търсил или купил през февруари или януари когато говорехме за температури - 20 градуса? Ако се замислиш увеличението трябва да е сезонно и да е доста над 0,2 %. Освен това увеличението е формирано от градове като Разград, Търговище, Ямбол. Там среднопродажната цена е около 300 евро. Например за Ямбол е 626, 99 лева, а за разград 669.08 лева. А сравнено с второто тримесечие на 2011 си е направо трагично. Ако изключим Разград навсякъде спад от 2 до 9 %. Данните на НСИ са достъпни за всички. :) Които може да чете числа и таблици, знае какво да види.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 1
ale1
преди 11 години
Ще , Ще.......никой не е по-голям от вестника - щом са го написали , ще стане
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 1
mikewolf
преди 11 години
Май само Але е изненадан от пазара. Не искат и не искат да купуват. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 1
bubblehead
преди 11 години
вижда се нещо ново на пазара а е още лято. Ако НСИ имаше сезонно изглаждане всъшност щеше да се види един сериозен ръст... А това което идва е едни чакащи ще се сменят с други чакащи и вселебата на ролокостара си остава същата ... ролокостара които някои си предствят като спускане в Марианската падина...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 5
ale1
преди 11 години
Това за китайците са общи приказки като 'тревата е зелена, небето синьо' и т.------------------------------Това за китайците е метафора , т.е. мераклии много но с мерак не става.----------------няма пазар , на който всички да чакат нещо и то да се е случило ;)Пазарът на имоти , както и всички останали се движат от "изненаданите " - които в началото са били "отричащи,невярващи , чакащи" - същите като теб
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 1
sisiko
преди 11 години
Не се карайте! Най много са чакащите да се повтори бума(горди инвеститори в имоти преди няколко години) , за да се отърват от копторите си. Ще видим дали пазара ще е благосклонен към тях или ще почакат още 10-на годинки докато цените вървят надолу с леки почивки?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 3
naso_fr
преди 11 години
В момента нищо не ми харесва, така че ще почакам да паднат цените пък може нещо добро да излезе.Това за китайците са общи приказки като 'тревата е зелена, небето синьо' и т.н.Конкретните неща са:1. лошите кредити продължават да растат и в момента2. гърция ще фалира септември3. НСИ се изказва в услуга на един заблатен отрасъл, щото и те като премиера искат да изкарат парите на хората в икономиката, пък дори и това да коства на хората много4. Липса на предвидимост -- токът скача, парното скача, горивата скачат... като си прави човек сметка да вземе кредит за 30 години, а не може да знае какво ще е след 2 ...пък ти бързай да не изпуснеш далаверката, баино льо...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 7
ale1
преди 11 години
RE : Чакаме още много надолу.---------------Чакащите са повече от китайците ;)ако чакаш Много - няма да дочакаш.......или ще дочакаш това,което не ти харесва ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 3
naso_fr
преди 11 години
Чакаме още много надолу.На есен еврото се прекроява. Ще има изтегляне на активи от изток на запад и нарастваща нестабилност в раиона.Руснаците ще ни спасят ли от тотална спирачка в отрасъла?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още