IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на жилищата в САЩ са се повишили със 7,1% през февруари

През януари и февруари пазарът беше доста силен и продължава да се съвзема, коментира анализатор

17:55 | 23.04.13 г. 1
<p style="margin-bottom: 0cm">
	Пийч Спрингс, Аризона.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Пийч Спрингс, Аризона. Снимка: Ройтерс

През февруари цените на жилищата в САЩ са се повишили със 7,1% на годишна база – най-значителният ръст от 2006 г., съобщава Bloomberg.

Това е пореден знак за все по-стабилното възстановяване на жилищния пазар в страната, коментират анализатори.

Цените са нараснали с 0,7% спрямо януари, сочат данни  на Federal Housing Finance Agency във Вашингтон. Това съвпада с прогнозата на икономисти, участвали в проучване на Bloomberg.

Цените се повишават, тъй като нарастващата заетост и рекордно ниските лихви по ипотечните кредити стимулират търсенето за ограничения брой жилища, които за момента се предлагат на пазара.

Цените на жилищата в САЩ не са отбелязвали спад на месечна база от януари 2012 г., сочат данните на FHFA.

„През януари и февруари пазарът беше доста силен и при това продължава да се съвзема“, казва Петер Мориси, професор по бизнес в Университета в Мериленд, който очакваше месечен ръст от точно 0,7%.

Цените са се повишили с 15,3% на годишна база в Тихоокеанския регион, включително Калифорния, щата Вашингтон и Хаваите. В региона на Скалистите планини, включително Аризона, Колорадо и Невада, нарастването е с 14%, докато в Централно атлантическите щати – Ню Йорк, Ню Джърси и Пенсилвания – с 1,9%.

В Южноатлантическия регион се наблюдава най-силен ръст на месечна база. Цените в южноатлантическите щати, включително Флорида, Мериленд и Вирджиния са нараснали с 1,7% спрямо януари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:26 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още