IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на луксозните жилища с най-силен ръст от 2010 г. през второто тримесечие

Общата перспектива пред световния пазар на луксозни жилища не е толкова оптимистична заради кризата в Европа и рисковете за глобалната икономика

13:24 | 27.07.12 г.
Автор - снимка
Създател
Цените на луксозните жилища с най-силен ръст от 2010 г. през второто тримесечие

Индексът на цените на луксозните жилища на глобалния пазар на имоти, изготвян от Knight Frank, се е повишил с 1,4% в периода април-юни спрямо януари-март, което е най-силният му тримесечен ръст от края на 2010 г. насам, съобщиха от компанията.

Цените на жилищата в най-горния сегмент на световния пазар на имоти са се покачили с 3,4% през второто тримесечие на годишна база, след като през първите три месеца на годината отчетоха годишен спад от 2,5%.

Поскъпване на луксозните имоти е регистрирано и на европейския пазар, посочват от компанията. Цените са  нараснали с 1,3% на годишна база след годишен спад от 3,4% през първото тримесечие.

След дъното, което отчете през второто тримесечие на 2009 г., индексът, който следи цените на луксозния сегмент от жилищния пазар по света, регистрираше ограничен ръст, средно от 0,8% на тримесечие. 

Силните азиатски пазари го държаха на положителна територия до началото на 2012 г., след което мерките за "охлаждане", предприети от някои правителства в региона, доведоха до спад от 0,4% през първите три месеца на годината.

През второто тримесечие обаче приносът на Азия и Европа се оказа критичен за възстановяването на индекса.

Отчетеният ръст на цените на луксозните жилища в Азия може да се каже, че до голяма степен се дължи по-скоро на силните резултати на азвиващите се пазари, като Джакарта и Банкок, отколкото на традиционните пазари, например Сингапур и Хонконг.

В Европа обаче ръстът в цените на най-скъпите жилища стана факт въпреки задълбочаваща се криза в еврозоната, смятат от компанията.

Предвид перспективата за последващи спасителни програми, купувачите и инвеститорите в сегмента изглежда разделят европейските градове на две категории.

Джеймс Прайс от Knight Frank коментира, че инвеститорите и купувачите търсят безопасни дестинации. Привлекателни за тях са градовете в стабилните икономики, докато инвестиционната активност в по-слабите европейски държави отчетливо намалява, казва той.

Въпреки силното второ тримесечие обаче общата перспектива пред световния пазар на луксозни жилища не е толкова оптимистична.

Малко вероятно е да видим значителен стабилен ръст предвид множеството рискове пред глобалната икономика, казват от компанията. През втората половина на 2012 г. ръстът на цените на първокласните жилищни имоти ще бъде потиснат от икономическата нестабилност в Европа и мерките в Азия, насочени към подобряването на достъпността на жилищата.

Топ 10 пазара по ръст на цените на на луксозните жилища за 12 месеца


  Град Ръст,%
1 Банкок 28,8
2 Джакарта 28,5
3 Найроби 21,8
4 Маями 13,4
5 Лондон 10,5
6 Ню Йорк 7,4
7 Женева 6
8 Цюрих 5,9
9 Сан Франциско 4,2
10 Кейп Таун 4,1

 

Топ 10 пазара по ръст на цените на луксозните жилища за 5 години


  Град Ръст,%
1 Джакарта 88,3
2 Пекин 84
3 Хонконг 58,5
4 Шанхай 47,4
5 Москва 28,6
6 Мумбай 27,8
7 Куала Лумпур 25,8
8 Лондон 24,9
9 Париж 23,6
10 Манхатън 21,2

Източник: Knight Frank

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още