IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК: Има начин продажбата на земя да се ограничи законово

Срещу България се води наказателна процедура заради забраната за продажба на земеделска земя на чужденци

12:16 | 13.10.17 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Страните от ЕС имат право да забраняват продажбата на земеделски земи, за да защитят фермерите и осигурят устойчиво развитие на селското стопанство. Ограниченията обаче трябва да бъдат съобразени с европейското законодателство и особено с принципа за свободното движение на капитали, пише в свое становище Европейската комисия.

Как да бъдат съчетани двете неща е записано в специален наръчник, който Брюксел изпраща към страните от общността.

През 2016 година ЕК започна наказателни процедури срещу страни от ЕС - България, Унгария, Литва, Латвия и Словакия за дискриминация срещу инвеститори от общността. Според оценките на Комисията са създадени ограничения, които спират трансграничните инвестиции и са непропорционални спрямо граждани от други европейски държави.

Но някои лимити могат да бъдат приети без възражения от европейските институции. Това е например идеята продажбата на земеделски земи да бъде оценявана от националните органи, да има възможности за държавна интервенция на цените, както и да има въведени ограничения върху площта, която се продава.

На някои групи купувачи могат да бъдат давани и специални права - на собственици на съседно разположени парцели, на фермери или на държавата, когато иска да закупи земеделска земя.

Всички тези ограничения са допустими от европейското законодателство, което забранява обаче други, като например ограничаване на сделките на базата на националността на купувачите.

България ограничава продажбата на земеделска земя именно по последната точка - на чужденци, без значение дали са граждани на ЕС или не, което е дискриминация според европейските разпоредби. Затова и от Брюксел вече ни подканиха да се съобразим с принципите на европейското законодателство.

През лятото обаче от управляващата партия ГЕРБ потвърдиха, че няма да се съобразят с това искане въпреки наказателната процедура срещу страната ни по казуса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 3
michaelis12
преди 6 години
прайлно ЕК да го духха и тва е ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 1
superexpert
преди 6 години
ЕК да обвърже забраната за продажбата на земя на еввропейски граждани със с промяна в закона ,или спиране на Европейските субсидии за тази земя.Това ще постави избора на ГЕРБ ,закона или частният интерес прекрит като държавен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 3
superexpert
преди 6 години
На ГЕРБ не ги интересува с с колко стотици милиони ще бъде глобата,тъй като не е плащат те, а Българският народ. Най ги интересува май че,първо да се купи от определени хора /след търговете ,които минах и предстоят нови//пък после ще променим закона, за да може КОЙ да я продаде на Евопейски цени на желаещите .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още