IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Евродепутати преценяват на място строежите в Рила

Делегацията идва във връзка с петицията срещу строежите в Рила, подкрепена от 170 хил. души

12:35 | 28.10.08 г.
Автор - снимка
Създател
Строителството на Паничище. Снимка: "За да остане природа в България"
Строителството на Паничище. Снимка: "За да остане природа в България"

Делегация от шестима евродепутати, начело с председателя на Комисията по петициите и жалбите на Европейския парламент Мартин Либицки и трима заместник-председатели, се запознава днес на терен със строителство на ски курортите Супер Боровец, Искровете и Паничище в Рила, съобщиха от коалицията от неправителствени организации „За да остане природа в България“.

Депутатите ще могат да видят на място как разкопаването на Паничище продължава въпреки уверението на министъра на околната среда и водите, че се спазва заповедта му за спиране реализацията на регулационния план на с. Паничище, се казва в съобщението.

На 24 октомври проверка на граждани установи изкоп за фундамента на хотелски комплекс с площ около 2 дка цялостно унищожаване на повърхността на Сухото езеро в с. Паничище, прокарване на просека в гората с площ от 4 дка в участъка между Сухото езеро и строежа на хотел Еделвайс 2, припомнят от коалицията.

След като изслушаха вчера петициите за Рила, Натура 2000, Иракли, Поибрене, Челопеч, Джерман, ТЕЦ Марица Изток 2 и автомагистрала Люлин, депутатите заявиха, че ще настояват пред комисаря по околната среда Ставрос Димас да се започне хоризонтална наказателна процедура срещу българското правителството.

Мисията на Европейския парламент в България цели да се запознае на място с множеството петиции, подадени през последната година във връзка с нарушенията на законите при строителството в защитени територии, се казва в съобщението на еколозите. Седемнадесет петиции са предвидени за разглеждане, от които 15 касаят посегателствата върху природата и екологичните проблеми в България.

Основният акцент в разговорите е петицията за спиране на незаконното строителство на път и лифт в района на Паничище в подготовка на неразрешения ски курорт „Паничище-Езерата-Кабул” в Рила. Петицията е подкрепена от около 170 хил. души, съобщават от коалицията.

Гражданите и коалицията „За да остане природа в България“ настояват проектозоната Рила буфер да бъде включена в мрежата Натура 2000. Зоната беше изключена от мрежата през октомври миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:42 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още