IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейска проектодиректива за банковия капитал стресна Великобритания

ЕП предвижда всички кредити да се обявяват за необслужвани при просрочие от 90 дни, докато на Острова срокът за ипотечните сега е двойно по-дълъг

11:01 | 23.01.12 г.
Европейска проектодиректива за банковия капитал стресна Великобритания

Европейският парламент (ЕП) работи по директива за банковия капитал с тежки изисквания към финансовите институции, съобщава The Financial Times.

Проектодирективата е част от пакета реформи, които целят уеднаквяване на банковите регулации в Европейския съюз (ЕП). Обсъжданите текстове предвиждат всички кредити, отпуснати на територията на Еврообщността, да се третират като необслужвани при просрочие над 90 дни.

В по-голямата част от държавите-членки на ЕС това е обичайна практика, отбелязва изданието. Най-засегнати обаче ще бъдат ипотечните кредитополучатели във Великобритания, където срокът за обявяване на един заем за необслужван в момента е двоен – 180 дни.

Изданието се опасява, че вероятността от ръст на необслужваните кредити ще се използва като ключов фактор при определянето на капиталовата адекватност. Това на свой ред ще доведе или до свиване на кредитирането, или до вдигане на таксите за клиентите, за да успеят банките да изпълнят изискванията на регулаторните органи за капиталова адекватност.

Съкращаването на времето за обявяването на един ипотечен кредит за необслужван ще даде на банките и по-малко време за работа със затруднените клиенти и ще тласне към ръст процесите по възбрани на жилища, опасяват се британски банкери и експерти от потребителски организации, които все още са в процес на запознаване с проектотекстовете в директивата.

Според европейските власти директивата за капиталовите изисквания (т. нар. CRD 4) ще повиши сигурността и безопасността на банките, като същевременно регулаторните органи имат възможност да наложат единни изисквания за собствения капитал на финансовите институции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още