IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Интернет търговията ще движи пазара на логистични площи в Европа

Онлайн търговците ще имат силно присъствие на пазара на наеми през следващите три години

15:37 | 11.05.12 г.
Интернет търговията ще движи пазара на логистични площи в Европа

Необходимостта от промишлени и логистични имоти за нуждите на бързоразвиващия се сектор на интернет търговията ще е най-силният двигател на активността на европейския логистичен пазар през идните две години.

Това показват резултатите от изследване, проведено от глобалната консултанстка компания за недвижими имоти CBRE.

Над половината (55,6%) от участниците в анкетата, включващи високопоставен служители от бранша, очакват електронната търговия да бъде основен източник на наемателско търсене в Европа през следващите три години.

Близо една четвърт от анкетираните прогнозират, че търсенето ще идва основно от доставчици на логистични услуги от трети страни, а 6,9% са на мнение, че най-силно ще е търсенето от страна на преработвателната промишленост.

Резултатите от проучването сочат още, че 8,3% от запитаните прогнозират хранителната промишленост да генерира най-силно търсене в сегмента, а 5,6% - търговците на дребно на нехранителни стоки.

"Успехът на електронната търговия променя характера на изискванията за логистични имоти от страна на търговците из цяла Европа", посочва изпълнителният директор на отдела за промишлени и логистични имоти за Европа, Близкия изток и Африка в CBRE Гай Фрамптън, цитиран от онлайн изданието Europe Real Estate.

"Традиционният модел, който разчита силно на присъствието на главните търговски улици, се променя от значителното търсене на дистрибуционни имоти с разширяването на каналите на доставки на търговците. Секторът на промишлените и логистични имоти печели от тази промяна. Търговците, които присъстват само онлайн, като Amazon, както и тези с магазини по търговските улици и в интернет като Next, са основните двигатели на тази тенденция", допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:24 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още