IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Известният тайландски плаж Патая застрашен от изчезване

Заради крайбрежната ерозия широчината на плажната ивица днес е около 3 до 5 метра спрямо над 35 метра през 1952 г.

15:20 | 02.02.11 г.
<p>Плажът е съвсем тесен по време на прилив.<i> Снимка: jbremer57, лиценз: </i><a target="_blank" href="http://creativecommons.org/licenses/by/2.0/"><i><span lang="en-US">Creative Commons</span></i></a></p>

Плажът е съвсем тесен по време на прилив. Снимка: jbremer57, лиценз: Creative Commons

Дните на известния тайландски плаж Патая може би са преброени, пише Ройтерс.

Източният град, магнит за чуждестранните туристи, търсещи слънце, море, водни спортове и активен нощен живот, е под обсада както от хората, така и от силите на природата. Един от най-известните плажове в Азия изчезва с темп от близо два метра на година.

Тайландски учени казват, че морските течения и бурното развитие на града са засилили крайбрежната ерозия и плажът, пълен с шезлонги и чадъри, може да изчезне за по-малко от пет години.

„Ако не направим нещо, плажът ще изчезне в близкото бъдеще – може да се види, че на някои места вече го няма“, казва Танават Джарупонгсакул, експерт по морска и крайбрежна ерозия в Chulalongkorn University в Банкок.

Плажната ивица се е свила до 3,2 акра (близо 13 декара) тази година и широчината й днес е около 3 до 5 метра спрямо над 35 метра през 1952 г.

Патая, на 150 км източно от Банкок, беше тих крайбрежен град до 70-те години на миналия век. Той започва да се разраства по време на Виетнамската война, когато в него се стичат американски войници и моряци за почивка.

Градът нараства рязко през последните 15 години. Навсякъде изникват хотели, сгради с апартаменти, голф игрища, конферентни центрове, ресторанти, заведения за бързо хранене, нощни барове и дискотеки.

Притокът на пари от туристите обаче може да започне да отслабва, ако плажът продължи да изчезва. Експертите и местният бизнес се притесняват, че не се предприемат достатъчно действия за спиране на ерозията.

Намаляващият плаж остава много популярен. Верасак Чивкидж, който отдава под наем шезлонги на туристите, казва, че едва успява да намери достатъчно място за тях, защото плажът се смалява.

Изготвен е спасителен план, но той може да струва над 600 млн. бата (19 млн. долара).

Танават казва, че ще са необходими до 220 хил. куб. метра пясък, за да се увеличи широчината на брега до 40 метра. Още 150 хил. куб. м ще трябват на всеки 15 години, за да се предотврати намаляването на площта на плажа.

„Технологията не е нова, макар че може да е нова за Тайланд. Много държави са го правили. В миналото бихме построили само някаква конструкция, но те са грозни и имат негативно влияние. Ако имаме необходимия бюджет, според мен проектът може да бъде завършен за една-две години“, казва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още