IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жилищните цени в Перник и Радомир се стабилизират, появява се търсене

Мнозина работещи в София купуват апартамент в Перник и пътуват ежедневно до работното си място

08:47 | 20.07.10 г. 1
Автор - снимка
Създател
Жилищните цени в Перник и Радомир се стабилизират, появява се търсене

Цените на недвижими имоти в Перник достигнаха дъното и от два-три месеца на пазара се наблюдава раздвижване, коментират пред БТА брокери от местни агенции.

Събуждането на пазара се очертава като трайна тенденция, защото предлаганите цени вече се харесват на клиентите, твърди брокерът Румен Борисов - собственик на една от най-големите кантори в Перник. По думите му спадът е спрял и в момента пазарът е в равновесно положение.

Реалност са вече застиналите почти две години сделки с апартаменти. След спад в цената от 30 до 50 процента на жилищата в Перник, в момента се реализират продажби до 27 000 лв. за гарсониери и 37 000 лв. за двустайни апартаменти в крайните квартали, както и почти двойно по-високи цени в центъра на града.

Отново по-предпочитани са източните райони на Перник заради близостта до София и ниските цени.

Завръщат се и купувачите от столицата, твърдят от агенциите. Мнозина работещи в София граждани, които не могат да си позволят собствено жилище там, купуват в Перник и пътуват ежедневно до работното си място.

Подобна тенденция се очертава и в Радомир, който отстои на 42 км от столицата и има директен транспорт дотам през половин час. В Радомир цената на жилищата е още по-ниска. Сега в града може да се намери гарсониера за 12 000 лв. и двустаен апартамент за 16 000 лв. Продава се дори цял шестетажен вход груб строеж за 160 000 лв.

Основни купувачи на евтините жилища в Радомир са столичани, които продавайки софийските си апартаменти, погасяват с получените пари дълговете си и се преселват в недалечния Радомир, коментират експертите.

„Цените толкова спаднаха, че в момента са под данъчните оценки, при това с разлика от 6 000 лв. до 8 000 лв.“, уточняват от местната агенция.

С напредването на строителството на автомагистрала „Люлин“ се повишава интересът и към Брезник. Градът на желязната минерална вода обаче разполага с ограничен брой апартаменти, които засега държат цена малко над 20 000 лв. Купувачите имат интерес под тази стойност и затова сделките с апартаменти в Брезник са рядкост, коментират от агенциите. В града се продават предимно къщи, на средна цена около 40 000 лв.

Траен остава интересът към селските къщи в района. Реализират се обаче сделки с имоти, разположени в населени места до 50 км от София. Над това разстояние търсенето е символично, твърдят от агенциите. Къщите по селата в региона се продават на цена до 25 000 лв., над тази стойност няма интерес.

Регулираните парцели в хубавите села са запазили цената си отпреди кризата - 10 евро/кв.м. По-непретенциозните купувачи могат да намерят регулиран парцел и от 10 лв./кв.м в малки населени места, а под тази цена - в по-отдалечени селища.

В момента почти няма интерес към земеделски земи. Купуват се само такива, граничещи с регулация. Това позволява по-лесна промяна на предназначението на земите, поясняват брокери.

Сред купувачите има и чужденци - евреин е купил ферма за овце в Дивля, иракчанин е станал собственик на земеделски имот в Горна Диканя, англичанин пък има траен интерес към Големо Бучино и т.н. Средната цена на земеделската цена в района е 400-500 лв./дка. По-висока е тя само в най-близките до София селища.

Селата в южните склонове на Витоша - Рударци и Кладница продължават да държат най-високи цени в региона, въпреки настъпилия и там почти 30-процентов спад в офертните цени. Сделки с регулирани парцели се реализират на цени до 40 евро/кв.м, над тази стойност няма интерес, коментират от агенциите.

Въпреки увеличените сделки все още не може да се говори за наплив от клиенти, твърдят брокери.

Според тях повишеният интерес към имоти в момента се определя освен и от ниските цени, и от сигурността на вложението. Част от вложителите в банки предпочитат вместо парите им да стоят на депозит, да ги инвестират в недвижим имот, заключи Румен Борисов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
pioner
преди 13 години
"3 сделки в Перник 4 в Радомир този месец ще можем да си платим тока и телефона и за една платена статия ще стигнат комисьонните ех не съм се къпал от от половин година" - мислеше си най големия брокер от местната агенция
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още