IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

К. Бенет: Всеки, който купува земя на кредит, не е на себе си

Много хора купиха скъпо земя през 2007 г. и сега трябва да приемат, че цените ще се понижат до по-разумни нива, коментира инвестиционният директор на Europa Capital Emerging Europe Fund

16:17 | 11.05.11 г. 2
Автор - снимка
Създател
К. Бенет: Всеки, който купува земя на кредит, не е на себе си

Всеки, който купува земя със значително кредитно финансиране, е с нездрав разум. Това мнение изказа Крис Бенет, старши инвестиционен директор на Europa Capital Emerging Europe Fund, по време на конференцията за имоти BalRec, която се провежда днес.

Инвестиционният фонд Europa Capital направи първата си инвестиция у нас по-рано тази година, закупувайки Retail Park Plovdiv.

Много хора купиха скъпо земя през 2007 г. и сега те трябва да приемат, че нивата на цените ще се понижат до по-разумни стойности, коментира той. Много от тези собственици обаче не искат да допуснат по-ниски цени, именно защото са използвали голямо кредитиране. Банките също не искат да допуснат, че активите, които са кредитирали, са на по-ниска стойност, обясни той.

Той каза, че един от факторите, които правят българския инвестиционен пазар труден и непривлекателен за инвестиции, е ограниченият му обем. Заедно с това се нареждат и географското й разположение в близост до пазар като Румъния, който е три пъти по-голям.

Ограниченият обем на пазара прави неговата ликвидност много ниска, което затруднява изхода от инвестицията, обясни Светослав Делчев, управител на Ерсте груп Иморент България.

Бенет каза, че при финансиране на покупка на пазар като българския банките налагат много висок марж, което значително утежнява инвестиционния процес.

По мнението на Георги Киров, директор Инвестиции и корпоративни консултантски услуги в Colliers International, наред с ограничения размер на пазара у нас, фактът, че той се намира в регион, който все още се смята за рисков, също е основен фактор, който препятства инвеститорите в момента.

Асен Лисев, директор на MBL|CBRE, каза, че липсата на сделки в момента се дължи до голяма степен на разминаването между очакванията относно цената на собственици и инвеститори. Тези очаквания обаче започват да се сближават. Докато доскоро разминаването е било от порядъка на 200 базисни пункта по отношение на доходността от сделка (между 8% и 10%), то сега тази пропаст намалява до около 100 пункта.

Лисев добави, че въпреки че у нас са малко истински качествените сгради, има и много второстепенни сгради, които също могат да станат предмет на покупка. За тях обаче са необходими по-рискови играчи и по-реалистични ценови нива.

Той каза, че в Германия например първокласните имоти се търгуват с доходност около 5,5%, но за сградите второ качество тя може да достига до 9%.

У нас обаче всеки собственик се стреми да постигне най-високата цена или тази от годините на бума. Делчев потвърди това твърдение, като каза, че у нас все още преглъщаме високите цени отпреди кризата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
diado mrass
преди 12 години
Сега "не е на себе си", а когато цената на земята се удесетори за пет години - беше, нали? Лесно се прави анализ и се дава акъл сега.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
Alexandre
преди 12 години
Този господин Асен Лисев откога започна да разбира от имоти. След като остана без работа започна да си търси ПР. Жалък ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още