IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Kempinski отваря догодина най-високия хотел в света в Пхенян

Германската верига за луксозни хотели ще бъде първата западна компания от бранша в Северна Корея

09:35 | 03.11.12 г.
<p>
	Ryugyong Hotel. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Ryugyong Hotel. Снимка: Ройтерс

Най-високият хотел в света ще отвори врати догодина в севернокорейската столица Пхенян, а негов оператор ще бъде германската верига Kempinski, предаде Bloomberg.

105-етажният Ryugyong Hotel (Столица на върбите), който е висок 330 м и чиято форма наподобява пирамида, а основите му са излети преди почти тридесет години, ще заработи частично през юли или август догодина, обяви главният изпълнителен директор на Kempinski AG Рето Витвер.

Германската верига за луксозни хотели ще бъде първата западна компания от хотелиерския бранш, развиваща дейност в Северна Корея, допълни той.

Рето Витвер очаква новият хотел да с епревърне в „машина за пари“, ако Северна Корея се отвори към света.

Той разказва, че преди повече от 10 години с него се е свързал Ри Чол, посланик в ООН и ментор на севернокорейския лидер Ким Чен Ун, който наследи баща си през декември миналата година. Ри е търсел нови инвеститори в недостроения хотел, работата по който е спряла още през 1993 г. заради липсата на финансиране и други икономически неуредици.

Kempinski ще се занимава с управлението на хотела, а Orascom Telecom Media & Technology Holding (OTMT) финансира строителните дейности, които текат в момента, като част от сделката за лиценза за мобилен оператор, който получи от Пекин през 2008 г.

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун разчита на чуждестранните посетители като един от основните източници на чуждестранна валута, от която страната силно се нуждае на фона на затягането на международните санкции заради ядрените опити през 2006 и 2009 г. Китай е най-големият търговски партньор на Северна Кoрея и най-големият източник на туристи в страната.

Правителствата на САЩ, Европа и Южна Корея препоръчват на гражданите си да не пътуват в Северна Корея.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:41 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още