IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кмет предлага чартъри и карго самолети да могат да кацат на летището край Русе

Очаква се съоръжението да получи лиценз за летателна площадка през 2015 г.

21:23 | 22.12.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Кмет предлага чартъри и карго самолети да могат да кацат на летището край Русе

Чартърни полети и обслужване на карго самолети ще може да извършва за в бъдеще русенското общинско летище „Щръклево“. Това заяви кметът на града Пламен Стоилов, цитиран от БТА. Той обясни, че това е записано като вариант на бизнес плана за развитие на летището, което миналата седмица бе прехвърлено от държавата на общината. За да се случи това обаче, са нужни инвестиции в ремонта на пистата и приемната зала, поясни още кметът.

Очаква се летището да получи лиценз за летателна площадка до пролетта на следващата година, допълни Стоилов. Според кмета първата задача е приемането на собствеността по съответния ред и изготвянето на документите за собственост. 

След това държавното търговско дружество, което е собственик на летището сега, ще бъде ликвидирано. На негово място ще бъде разкрито звено в едно от общинските предприятия, което ще управлява летището, поясни Стоилов.

"Имаме договорка с министъра на транспорта Ивайло Московски за стартиране на процедура за лиценз за летателна площадка. Това е най-ниският лиценз, който ще позволи на летището законно да се излита и каца, както и да престояват самолети", допълни Стоилов. Той добави, че летателната площадка е вид летище, което ще се използва от самолети до определено излетно тегло - 5700 кг, или с до определен брой пътници. Например, на него ще може самолет с най-много десет места за пътници.

Стоилов обясни, че вече има запитвания от стратегически инвеститори за летището. Местоположението му е стратегическо за Русе - с възможност за комбиниране на железопътен, сухопътен, воден и въздушен превоз на пътници и товари. Припомняме, че до момента е имало няколко опита за отдаване на концесия на летището, но на тях не се явиха кандидати. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:36 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още