IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кредитните посредници ще могат да се регистрират и по електронен път

От началото на годината до 5 октомври в регистъра на БНБ за кредитните посредници са вписани 20 български посредника и 9 от ЕС

20:46 | 20.10.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Нови промени позволяват кредитните посредници да се регистрират и по електронен път.

От днес влизат в сила изменения в „Указание за прилагане на Наредба № 19 на Българската народна банка (БНБ), с които ще се улесни процесът по регистрация и по промяна на обстоятелства в наличната информация за регистрираните кредитни посредници, като същевременно предостави бърз и лесен способ за подаване на  информация, свързана с регистрацията и промените по нея", съобщават от централната банка.

Припомняме, че всички кредитни посредници трябваше до 21 януари 2017 г. да подадат документи за регистрация в БНБ, ако искат да продължат да упражняват дейността си. Таксата за вписване е 3 хил. лв. Те са длъжни да уведомяват в 15-дневен срок БНБ за всяка промяна в информацията, представена във връзка с вписването в регистъра. Корекция на данните струва по 500 лева съгласно Наредба 19, приета на 20 октомври 2016 г.

От началото на годината до 5 октомври в регистъра на БНБ за кредитните посредници са вписани 20 български посредника и 9 от ЕС, показва справка в сайта на финансовата институция. 

„Лицата, желаещи да се регистрират като кредитни посредници по смисъла на Закона за кредитите за недвижими имоти на потребители (ЗКНИП), ще могат да подадат документи по електронен път след получаване на потребителско име и парола“, уточняват от БНБ.

Подробна информация по отношение на процеса по регистрация и промените в обстоятелствата за кредитните посредници може да бъде открита в рамките на Указанието, публикувано на официалната интернет страница на централната банка.

Припомняме още, че с измененията в Наредба 19 на БНБ се въведе и задължителна застраховка „Професионална отговорност“. Според хора от бранша това ще струва на посредниците между 4 хил. и 6 хил. лв. годишно, докато таксата за регистрация от 3 хил. лв. ще се заплаща еднократно.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:47 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още